WWW: Srećan 20. rođendan!

Naime postoje tri datuma vezana za WWW, ali današnji je obležio jedan od najbitnijih trenutaka u istoriji moderne tehnologije - World Wide Web je dobio source code i postao dostupan svima.

Ne smemo zaboraviti druga dva "rođendana" onaj u martu 1989. kada je Tim Berners Li predao svom šefu fajl pod nazivom The Project, i u decembru sledeće godine kada je Web pokrenut na dva kompjutera.

Od aprila pa do kraja 1993. bilo je više od 500 poznatih servera, a WWW zauzimao je jedan procenat internet saobraćaja.

Danas internet koristi 2,4 milijarde ljudi , a najviše je korisnika u Aziji (44,8 odsto svetske populacije), Evropi (21,5 % ) i Severnoj Americi (11,4 % )

(old_image)

Srbija ima 2 miliona korisnika interneta, a studenti čine najveći deo - čak 99,5 odsto njih svakodnevno ima pristup web-u

Kako bi proslavili 20. Rođendan CERN je ponovo postavio originalni Berners Lijev sajt na adresi http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html.


KOLIKO JE INTERNET “VELIK”?

Na ovo pitanje nije lako odgovoriti. Svakog sata, na internetu se nalazi dovoljno informacija da popuni 7 miliona DVD-jeva, a Cisko predviđa da će za dve godine ovaj broj rapidno porasti i da će na godišnjem nivou protok informacija na internetu dostići 966 eksabajta (966 milijardi GB ).

(old_image)

Jednom anonimnom hakeru pošlo je za rukom ono što nikom drugom nije – prekršivši zakone skoro svake države na planeti uspeo je da dođe do ukupnog broja IP adresa i sve to je objavio u izveštaju nazvanom Internet Cenzus 2012.

U toku njegovog “skeniranja” 450 miliona IP adresa je bilo u upotrebi i direktno dostupno, ali on procenjuje da ukupan broj IP adresa iznosi oko 1,3 milijarde.

Jovana Radovanović

Pogledajte još