Dve decenije od napada na Moniku Seleš (VIDEO)

0

Na današnji dan pre 20 godina, Nemac Ginter Parhe promenio je istoriju ženskog tenisa. On je 30. aprila 1993. utrčao na teren u Hamburgu i nožem ubo tada 19-godišnju Moniku Seleš u leđa, tokom četvrtfinalnog duela sa Magdalenom Malejevom.

Parhe je kasnije rekao da je to uradio kako bi pomogao u tom trenutku drugoj teniserki sveta Štefi Graf. On je zbog smanjene uračunljivosti osuđen samo na uslovnu kaznu.

Koliko je Monika Seleš bila dominantna u tom periodu u ženskom tenisu pokazuju i sledeći podaci: u periodu od 1991. do 1993. Monika je osvojila 22 titule, a igrala je 33 finala od ukupno 34 turnira na kojima je nastupala.

Zabeležila je skor od 155 pobeda i samo 12 poraza u tom periodu (92,9%), a posebno frapantan bio je njen učinak na Gren slemovima pošto je od 56 mečeva dobila čak 55!

Monika je kasnije u svojoj autobiografiji objasnila kako je zapala u veliku depresiju nakon što se posle dve godine vratila tenisu i kako nikada više nije igrala na istom nivou kao pre tog incidenta čemu svedoči i podatak da je osvojila samo jedan Gren Slem nakon toga (1996. u Melburnu).

Nekadašnja jugoslovenska teniserka karijeru je završila sa 53 titule i 9 osvojenih Gren slemova.

Monika je profesionalac je postala sa samo 14 godina. Na prvom mestu WTA liste zadržala se 178 nedelja.

(Izvor: B92)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.