Legendarni Ijan Mekelen: Srećniji sam sada nego sa 20 godina

Veteran britanskog glumišta uskoro puni 74 godine, "prešišao" je 50 godina karijere, ali ipak živi na sličan način i to u istoj kući kao i pre 30 godina.

"Imao sam samo dve kuće u životu. Živim u drugoj u istočnom delu Londona više od 30 godina. Uvek žudim za stablinošću. Nisam neko može da ostavi i krene napred", rekao je Mekelen.

Zvezda poznata mlađim generacijama po ulogama Gandalfa u trilogiji "Gospodar prstenova" i Magneta u serijalu "X-Men" kaže da i dalje živi, da je kuću u potpunosti pripremio za "dane kada više ne bude mogao da se kreće", ali da zavisi od sestre Džin.

"Nikada nisam naučio da radim neke zaista osnovne stvari, kao što je rezervisanje karte za avion. Ne mislim da mi je život promašen zato što živim sam. To je jednostavno tako. Imam puno prijatelja koji su samci, i strejt i gej ljudi. Ponekad se žalimo, ali je jasno da bismo svi to promenili da nam se zaista ne sviđa. Nisam usamljen nijednog trenutka, prijatelji su tu sve vreme", kaže Mekelen, poznat i po tome što je još 1988. godine javno objavio da je homoseksualac.

Mekelen je istakao da je svestan da mu se smrt bliži, ali ga to ne plaši.

"Da li mislim o smrti? Da, svaki dan. Ljudi mojih godina stalno pričaju o oronulosti. Znamo da su naši životi iza nas. Prijatelji umiru, teško obole. Ipak, imam mnogo mladih prijatelja i tako se bodrim pred ono što neumitno stiže. Sredio sam kuću tako da mogu da živim u njoj kada više ne budem mogao da hodam. Sada imam lift", rekao je Mekelen dodavši da ne razume ljude koji idu da žive van grada kada ostare.

Odlikovani glumac je naveo i da "nije sigurno da bi bilo divno da ima decu i unuke".

"Možda oni nikada ne bi želeli da mi dođu u posetu. Mnoga deca ne žele da često viđaju svoje roditelje i dovode im njihove unuke", kaže Mekelen.

Ističući da je tokom celog života radio na svom samopouzdanju, Mekelen kaže da je sada najsrećniji.

"Osećam se mnogo srećnijim nego kada sam bio u dvadesetim. Jedan od razloga što sam postao glumac jeste to što mi je nedostajalo samopouzdanja. Možda zvuči čudno, ali uživao sam u probama i pripremama. To je značilo da znam šta radim, a tako nije bilo u realnom životu", rekao je Mekelen.

On je naveo da je na njega uticalo i to što je živeo u zemlji u kojoj je do njegove 28. godine bilo ilegalno biti gej.

"To je nešto što ne utiče baš dobro na samopouzdanje. Sada zakoni više ne diskriminišu, i, iskreno, bilo je prokleto vreme. To, i činjenica da i dalje radim i da sam i dalje zdrav znače da sam srećniji nego ikad", rekao je Mekelen.

Izvor: B92

Pogledajte još