Srbija: Život sveden na podmirivanje osnovnih potreba

Portal "Numbeo", na kome sami građani unose podatke o cenama u svojim gradovima, otkriva koliko u lokalnim radnjama i pijacama koštaju osnovne namirnice i koliko treba izdvojiti za dnevni jelovnik vredan 2.000 kalorija.

U Beogradu dan hrane košta 3,85 evra. Najskuplja stavka su pileće grudi, bez koske, jer je kilogram u proseku pet evra, pišu "Novosti".

Tročlana porodica bi, prema ovoj računici, samo na osnovnu hranu mesečno morala da izbroji 357 evra. A prosečna plata u Srbiji jedva da premašuje ovaj iznos - u martu je bila 375 evra.

Hrana u Srbiji, prema ovim podacima, jeftinija je nego u većini susednih zemlja. U Hrvatskoj identične namirnice potrebne pojedincu za mesec dana koštaju 166 evra. Prosečna plata je, međutim, 715 evra, pa tročlanoj porodici ostane trećina i za druge potrebe. U Podgorici, kaže "Numbeo", za hranu je potrebno 138 evra mesečno, a njihova prosečna zarada je 476 evra. Žitelj Ljubljane bi za ovaj meni mesečno trebalo da izdvoji 183 evra, ali mu je plata pet i po puta veća. Zadati jelovnik u Sarajevu košta 125 evra, a u Banjaluci je 117 evra.

"Život je, nažalost, sveden na podmirivanje osnovnih potreba, pa čak i to nekad dolazi u pitanje", kaže dr Vladana Hamović, naučni savetnik u penziji, redovni član Naučnog društva ekonomista Srbije.

"Sasvim je jasno da nema mesta nikakvom 'luksuzu'. Mada je i u svetu u poslednje vreme prisutan trend rasta cena hrane, ipak, je ona kod nas dosta skupa. U razvijenim zemljama Evrope troškovi stanovanja su, na primer, veći nego kod nas, ali je hrana u zavisnosti od države do države bar za 10 do 15 odsto jeftinija nego u Srbiji".

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još