Jeremić u Brazilu: O globalnoj ekonomskoj krizi i održivom razvoju

Jeremić je sa Patriotom razgovarao o globalnoj ekonomskoj krizi u kontekstu saradnje UN I G20.

Kako je saopšteno iz Jeremićevog kabineta, predsednik GS UN je sa brazilslim šefom diplomatije razgovarao i o najznačajnijim aktuelnim bezbednosnim izazovima u svetu, kao i o reformi Saveta bezbednosti UN.

Jeremić se sastao i sa brazilskom ministarkom za životnu sredinu Izabelom Tekseirom, sa kojom su razmatrana pitanja izrade novih ciljeva održivog razvoja od strane GS UN, koji treba da zamene "milenijumske" ciljeve razvoja, kao i pitanje izrade nove globalne razvojne strategije Ujedinjenih nacija za period nakon 2015. godine.

Još od velike međunarodne konferencije "Rio + 20" u junu prošle godine, Brazil je jedan od najangažovanijih država u definisanju novih ekonomskih, socijalnih i ekoloških parametara za strategiju UN u 21. veku.

Jeremić je nominovao brazilskog ambasadora pri UN za koordinatora u procesu osnivanja nove Komisije za održivi razvoj, čiji će mandat biti praćenje sprovođenja novih razvojnih ciljeva, koje će definisati GS UN.

Tokom posete Jeremića Brazilu, potvrđena je saglasnost u vezi sa značjem postovanja međunarodnoj prava i rezolucija SB UN. Jeremić je apelovao na Brazil da, kao ključna zemlja u razvoju intenzivira ekonomsku saradnju sa Srbijom i razmotri dodatne mogućnosti investiranja.

Izvor: Tanjug via B92

Pogledajte još