Najnasilniji grad na svetu: Oružje, droga i ubistva "legalni" (FOTO/VIDEO)

0

Bilo koji dan tokom nedelje u gradu San Pedro Sula u Hondurasu liči na ratnu zonu. Mrtvačnice su pune ljudi ubijenih mecima, dok su bolničke sobe preplavljene ranjenicima. Drugu godinu za redom grad je proglašen najnasilnijim na svetu, a jedan od glavnih razloga je trgovina drogom.

Ovo je grad u kome praktično slobodno funkcionišu bande i narko karteli. To je područje bezakonja, siromaštva i pravosudnog sistema koji propada. San Pedro Sula je drugi najveći grad u Hondurasu, a svaki dan prijavljuju se najmanje tri ubistva. Trgovina oružjem cveta u celoj zemlji pa je oko 70 posto naoružanja ilegalno.

Naoružani napadači kontrolišu „slamove“ – sirotinjske gradske četvrti i sela svesni činjenice da je policija neefikasna i korumpirana. Tokom 2012. godine u San Pedro Suli zabeleženo je 1.218 ubistava. Područje karakteriše slaba ekonomija, a gotovo 70 posto stanovništva živi u siromaštvu. Mnogi kao jedinu opciju vide kriminal, dok neki napuste zemlju i presele se u Sjedinjene Američke Države. Oni koji ipak završe u zatvoru godinama čekaju prvo saslušanje, dok polovina zatvorenika nije osuđena. Napadi su česti i u zatvorskim ćelijama pa mnogi život izgube i u zatvoru.

Uznemirujuća je i činjenica da odmetnuti policajci uzimaju zakon u svoje ruke i deluju kao sudija, porota i dželat. Policajce optužuju da više rade kao ubice, nego kao policijski službenici.

Propali pokušaj iskorenjivanja korupcije iz policijskih redova zabeležen je 2011. godine kada su neki policajci navodno bili upleteni u ubistvo sina rektora univerziteta u Hondurasu. Stotine policajca je išlo na poligrafsko testiranje i dodatne provere. Do kraja godine njih 33 je uklonjeno, ali Ustavni sud je zaustavio čistku presudom da se na taj način krše njihova prava.

Izvor: 24sata.hr

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.