Nikolić poručuje iz Jerusalima: Opstaćemo i ostati na Kosovu

- Srbija je bila izložena napadima različitih vera, poslednji neprijatelj bio je komunizam ali nije mogao da uništi veru i srpsko istorijsko sećanje na svetog Savu od koga je kod nas mnogo toga počelo - rekao je Nikolić i dodao da "tako ne mogu da nam izbrišu ni Kosovo".

Nikolić je na susretu sa patrijarhom jerusalimskim Teofilom III podsetio na paljenja srpskih crkava na Kosovu.

Prema njegovim rečima, Albanci na Kosovu ne uspevaju da ponište tragove srpskog postojanja davno pre njihovog dolaska a "čak i da upale sve hramove, ne mogu temelje da upale".

Kako je naveo, Srbija je pitala međunarodnu zajednicu "da li su ti hramovi srpski pa zato moraju da budu spaljeni ili su svetski pa ne smeju da budu spaljeni".

- Mi kažemo - to je deo vas, nemojte da budete ljubomorni na Srbiju što ima istoriju - kazao je Nikolić i dodao da ima onih koji su otišli dalje od Srbije, koji su bogatiji, ali su "negde ostali siromašni" a umesto da dele sa Srbijom njeno bogatstvo oni bi da joj ga otmu.

- Ali to je nemoguće. Mi ćemo da opstanemo i da ostanemo - poručio je predsednik Srbije.

Nikolić je upozorio da je SPC "inače ranjiva", a da s druge strane, u Srbiji žive pripadnici preko 30 naroda, da su sve religije zastupljene sa istim pravima kakve ima i SPC.

- Za nas je svaka mantija sveta. Za neke narode pravoslavna mantija je povod za kažnjavanje - rekao je predsednik Srbije na šta je Teofil III dodao da se u ovome slažu.

Prema rečima Nikolića, pravoslavne crkve treba dobro da sarađuju .

On je takođe podsetio da Srbija održava dobre odnose i sa Palestinom i sa Izraelom i dodao:

- Jako nam je teško kad se naši prijatelji između sebe svađaju, mi tu ne možemo da pomognemo, ali nećemo ni da odmognemo.

Predsednik Srbije je naveo da ni Srbiji nije lako da se dogovori sa Albancima, ali da to mora jer živimo na istom prostoru.

Izvor: Tanjug via B92

Pogledajte još