Bečki "Standard": Srbija i Hrvatska možda povlače međusobne tužbe za genocid

0

Nakon dogovora u Briselu i izvinjenja Tomislava Nikolića za zločine u ratu u Bosni, "buđenje proleća" obeležava i odnose Srbije i Hrvatske, piše bečki "Standard".

List „Standard“ ukazuje da su Vučić i šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić najavili mogućnost povlačenja međusobnih tužbi za genocid, a hrvatska ministarka najavila je uz to podršku Zagreba Srbiji na putu u EU.

Dnevnik podseća da je sredinom aprila predsednik Hrvatske Ivo Josipović u intervju „Standardu“ najavio je mogućnost povlačenja tužbi.

Preduslovi su dobri, ocenjuje list, dodajući da je Srbija prošle nedelje prosledila Hrvatskoj informacije o položaju dve masovne grobnice u mestu Sotin u blizini Vukovara.

Hrvatska je 1999. podnela tužbu za genocid protiv Srbije, a Srbija kontratužbu 2009.protiv Hrvatske, podseća „Standard“.

List prenosi da je Vučić tokom posete Zagrebu rekao da bi Srbija i Hrvatska trebalo pitanja „pragmatično i racionalno posmatrati“.

Dnevnik ukazuje da su, imajući u vidu skoro pristupanje Hrvatske EU,ekonomska saradnja i zajedničko korišćenje sredstava Unije važni za susede, i tvrdi da odnedavno postoji povećan pritisak SAD i Nemačke za poboljšanjem odnosa u regionu.

„Standard“ prenosi da sada čak predstoji i sastanak Josipovića, koji je to do sada odbijao, sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Nakon izbora u Srbiji odnosi sa Hrvatskom i BiH su zahladneli, navodi list, dodajući da je Nikolić pre izbora za predsednika nazvao Vukovar „srpskim gradom“ i negirao genocid nad Bošnjacima, a oslobađajuća presuda Anti Gotovini je dovela do daljih tenzija.

Hrvatska vlada je sada, nakon što je Nikolić promenio svoju retoriku, pozvala šefa srpske države na proslavu povodom prijema u EU 30.juna, zaključuje list.

Izvor: Tanjug via B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.