Brisel: Službenici Saveta EU prete štrajkom

Nezadovoljstvo među službenicima u Briselu vlada zbog paketa reformi koji predviđa, između ostalih, nedelju od 40 radnih sati i veću starosnu granicu za odlazak u penziju.

Kako navodi bečki list, službenici Evropske komisije su najavili da neće učestvovati u "ovoj pobuni".

Radna nedelja službenika EU, prema planu reformi, biće povećana sa 37,5 na 40 sati. Službenici će ubuduće moći da idu u penziju sa 67, umesto kao sada sa 63 godine.

Kako prenosi „Kronen cajtung“, planirano je da povišice plata budu manje i penzioni doprinosi povećani, a ukupno ove mere treba da smanje troškove osoblja do 2017. godinu za pet odsto.

Sindikati ističu da je reforma „smrtna kazna“ za sve službenike i najavljuju protestne akcije. Oni su uputili protestno pismo predsednicima briselskih institucija i poslanicima u Evropskom parlamentu.

List prenosi da će u štrajku, koji je najavljen za utorak, učestvovati 23.600 službenika. Sindikati tvrde da planirane mere vode ka smanjenju kupovne moći službenika EU za 60 odsto u narednih 15 godina.

Pojedine zemlje članice izvršile su pritisak u cilju usvajanja reforme zbog previsokih troškova za osoblje u Briselu. Protest briselskih službenika, međutim, za mnoge je nerazumljiv zbog visokih plata koje primaju.

Prema nedavnom pisanju nemačkog „Velt am Zontag“, prosečna plata jednog starijeg službenika EU, koji se nalazi na poziciji referenta sektora, iznosi oko 16.300 evra bruto.

To je, na primer, gotovo nivo plate nemačke kancelarke Angele Merkel, a usled toga bi hiljade briselskih službenika zarađivale mnogo više nego prosečan evropski premijer.

Izvor: Tanjug, B92

Pogledajte još