5 minuta tišine za slobodu medija

3. maj se već dvadeseti put širom Planete obeležava, sa ciljem podizanja svesti o značaju slobodnih i nezavisnih medija.

Udruženje novinara Srbije (UNS) izdalo je, uoči obeležavanja Svetskog dana medija, Proglas u kome ističe da su novinari i novinarstvo u Srbiji u najtežem ekonomskom položaju u novijoj istoriji i da su ugrožene medijske slobode u zemlji.

UNS je, u okviru akcije "Pet minuta gromoglasne tišine", pozvao medije da danas od 11.55 do 12 sati, prekinu program i pročitaju i objave njihov Proglas. Isti poziv je uputio i NUNS.

Nezavisno udruženja novinara Srbije i Granski sindikat medija "Nezavisnost" pozvali su elektronske medije da povodom Svetskog dana slobode medija minutom gromoglasne tišine prekinu program, pročitaju njihov Proglas i time pokažu da su spremni da se bore za profesiju.

U Proglasu se mediji pozivaju da "zajedno, beskompromisno i bez odlaganja" suprotstave daljoj eroziji profesije, kako bi se zaustavio pad ugleda novinarstva i položaja novinara.

"Ni ove 2013. godine Srbija nema razloga da sa ponosom obeležava Svetski dan slobode medija, jer punih 19, 14 i 12 godina čeka odgovor na pitanje ko je nekažnjeno ubio Dadu Vujasinović, Slavka Ćuruviju i Milana Pantića i ko godinama nekažnjeno napada novinare i ometa ih u radu", navodi se u Proglasu.

Kako je navedeno u tekstu, razloga za obeležavanje nema, pošto mediji u Srbiji nisu slobodni, jer njima svakodnevno manipulišu politički i ekonomski mešetari.

U Proglasu se skreće pažnja da je "javni servis vraćen na državne jasle", dok desetine privatnih medija "čeka na giljotinu".

"Koristeći ekonomsku krizu kao izgovor, sve vlasti u Srbiji već decenijama medije koriste kao sredstvo za dolaženje i održavanje na vlasti", piše u Proglasu i dodaje da je vreme da se stvari preokrenu.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović kaže za B92 da se prema podacima vidi da je stepen medijski sloboda u Srbiji zadovoljavajuć.

"Stepen represije je niži, ali novinari su strahovito ekonomski ugroženi. Medijska industrija je jedina industrija bez koje je nemoguća parlamentarna demokratija, ali status novinara propada iz dana u dan. Novinari su slabije plaćeni i slabije rangirani i cenjeni“, kaže Smajlovićeva.

Ona kaže da nije sigurno da je moguće da se situacija poboljša, pošto svima odgovara "jeftin rad" novinara i situacija u kojoj je njihov rad nisko plaćen. Ona dodaje da novinari sami moraju da se bore za bolji status. Prema njenin rečima, postoje neki opozicioni mediji, ali autocentzura medija ostaje.

"Skoro 50 posto naših članova priznaje da se služi autocentzurom da bi sačuvalo karijeru i radno mesto, ne guraju neke činjenice u prvi plan da ne bi naljutili urednike i politicke patrone“, kaže Smajlovićeva.

Ona navodi da u novinarskoj profesiji ima malo solidarnosti pošto svi gledaju da namire svoje "političke gazde".

Istovremeno, UNS je u Ministarstvo kulture i informisanja uputilo poruku u kojoj ističu da je potrebno braniti medije od ljudi koji govore o privatizaciji medija, a misle na sopstvene interese i onih koji na sav glas pričaju o slobodi medija, a misle na profit.

U saopštenju se dodaje da Sindikat novinara i Koalicija, iako predstavljaju većinu srpskih medija, nemaju predstavnike u radnoj grupi kako bi ravnopravno mogli da zastupaju interese novinara širom Srbije.

U godišnjem izveštaju Organizacije "Fridom haus" navodi se da je Srbija na 74. mestu kada se radi o slobodi medija, i da spada u grupu "delimično slobodnih zemalja", gde većina medijskih kuća protežera neku političku partiju.

"Fridom Haus" kritikuje nedostatak potpune transparentnosti kada je u pitanju vlasništvo nad medijima u Srbiji, ali i pohvaljuje vlast zbog slobodnog pristupa internetu za sve gradjane.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun i generalna sekretarka UNESKO-a Irina Bokova su, u zajedničkoj poruci su ukazali da je sloboda izražavanja od sustinskog značaja za izgradnju slobobodnog i demokratskog društva i jačanje prava pojedinaca.

Ban i Bokova ističu neophodnost postojanja sigurnog okruženja u kojem svi mogu da govore slobodno i otvoreno, bez straha i odmazde.

Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić je izjavio da je slobodna, pluralistička i nezavisna štampa od ključnog značaja za "naše napore promovisanja ljudskih prava i dobrog upravljanja".

Centralna manifestacija obeležavanja Svetskog dana slobode medija ove godine održava se u organizaciji UNESKO-a u gradu San Hoseu na Kostariki, od 2. do 4. maja.

Glavna tema skupa je "Sigurni da govore: Obezbedjivanje slobode izražavanja u svim medijima", sa posebnim akcentom na sigurnost novinara, pitanja nekažnjivosti i digitalne bezbednosti, znači traži se veća bezbednost za novinare, koji se svakodnevno suočavaju sa različitim preprekama i opasnostima.

Izvor: Beta, Tanjug, B92

Pogledajte još