PAUŠALNE DIJAGNOZE UKUĆANA: Istina o Avinoj "bolesti"

0

Bipolarna ličnost, šizofreničarka, tabletoman – najčešće su etikete kojima su pojedini ukućani ocenjivali ponašanje Ave Karabatić. Poslednja je ADHD, poremećaj pažnje ali prvenstveno vezan za dečji uzrast.

Sinoć je prilikom izlaska iz kuće Velikog brata Maja Nikolić izjavila da Ava boluje od ADHD (Attention deficit-hyperactivity disorder) i da jeto utvrdio Slavko Labović, kao stručno lice.

Istine radi, Slavko jeste završio dve i po godine studija medicine i stekao zvanje medicinskog tehničara u psihijatriji, ali za nekoga sa tako skromnim zvanjem ovo je prilično smela izjava. U međuvremenu, dokazalo se i da je pogrešna.

ADHD je skraćeni naziv za ponašanje koje je karakteristično po “poremećaju pažnje i hiperaktivnosti“. Odnosi se na niz raznih simptoma koji najčešće obuhvataju smetnje pažnje praćene nemirom i impulsivnošću. ADHD se vezuje isključivo za dečji uzrast a kasnije se prelazi u drugu vrstu poremećaja ili se stavlja pod kontrolu.

Kod Ave je smena euforije i melanholije očigledna ali teško da se može govoriti o „poremećaju pažnje i nemogućnosti koncentracije“.

O tome koliko je neumesno davati paušalne dijagnoze izlišno je i komentarisati.

M.N

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.