Pumpe za vodu kakve su imali skoro svi u bivšoj Jugoslaviji

0

Mislim da ću uvek pamtiti, kao i svako dete, prelepe dane detinjstva, sve igre i osmehe, ljubav koju su sestri i meni pružili i sve nestašluke koje su nam praštali. U velikom dvorištu u kome sam odrastala, bilo je svega – i svežih jagoda, sveže salate, nane koju tada nismo pili iz filter kesica već direktno iz bašte, jabuka… Sve to je baka polivala vodom iz bunara iz koga smo vodu izvlačili uz pomoću ovakve pumpe.

Odrasla sam u mestu srednje veličine u unutrašnjosti tadašnje Jugoslavije. Sticajem okolnosti, čuvali su me baka i deka u kući sa velikim dvorištem i istom ovakvom pumpom koja je stajala u blizini naše velike šljive.

Letnji raspust i dugi topli dani bili su najlepši deo godine za mene. Kada se nismo igrali ili išli na bazen, koji je bio u blizini naše kuće, volele smo da pomažemo, pa sam vrlo rado sama pumpala vodu i polivala baštu sa bakom. Deda je bio srčani bolesnik pa i nije bio u prilici da pomaže, ali smo se sestra i ja trudile da budemo od koristi.

Imali smo istu ovakvu pumpu, samo zelene boje. Imalo ju je i pola našeg komšiluka. Ta pumpa bila je, čini mi se, prvi dokaz da i ja nekako mogu biti od koristi u kući. Baba nas je uvek hvalila kada bismo joj pomagale. Bila je, sada čak mislim i iskuviše blaga. Ipak, bile mi stvarno korisne ili ne, bilo je nečeg lepog u osećaju da mogu da pomognem, uradim nešto za sebe i svoj dom.

I danas ova pumpa stoji blizu iste one šljive, samo što, na žalost, mojih bake i deke nema, nema više ni vode u tom istom bunaru, ali ta pumpa stoji kao znak sećanja na moje detinjstvo i vreme kada se voda pumpala, a ne samo okrenula slavina.Današnjim klincima to možda suludo zvuči, ali to su bile davne osamdesete u kojima smo proveli svoje detinjstvo.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.