Kina: Meso pacova prodavali kao jagnjetinu

Ministarstvo za javnu bezbednost je objavilo rezultate tromesečne istrage protiv narušilaca prehramebene bezbednosti, istakavši u saopštenju da su vlasti istražile više od 380 slučajeva i uhapsile 904 osumnjičena lica.

Među uhapšenima su 63 osobe koje su navodno vodile poslove u Šangaju i priobalnom gradu Vusji. Oni su kupovali meso lisica, lasica, pacova i drugih životinja koje nije bilo testirano na kvalitet i ispravnost, prerađivali ga uz dodavanje aditiva, kao što je želatin i prodavali kao jagnjetinu.

Takvo meso je prodavano na poljoprivrednim pijacama u provinciji Ðengsu i u Šangaju, prenela je agencija AP.

Uprkos višegodišnjim skandalima s ispravnošću hrane - od zagađenosti mleka jednom industrijskom hemikalijom do korišćenja industrijskih boja u jajima - Kina ne uspeva da očisti svoj lanac isporuka hrane.

Danas je Vrhovni narodni sud Kine izdao smernice kojima se poziva na strože kažnjavanje za proizvodnju i prodaju nebezbednih prehrambenih proizvoda, kao najnoviji odgovor na prehramebene skandale koji su razgnevili kinesku javnost.

Taj najviši kineski sud je saopštio da će biti označena kao zločin delovanja, poput prodaje prehrambenih proizvoda s prekomernom količinom hemikalija ili izrađenih od životinja koje su uginule od bolesti ili nepoznatog uzroka.

Kineski kodeks kažnjavanja, koji zabranjuje nebezbednu ili zagađenu hranu, ne precizira koje se radnje smatraju kršenjem zakona.

Krivotvorenje hrane za bebe kojoj u opasnoj meri nedostaju hranljivi sastojci takođe se, prema smernicama, smatra zločinom i krivično se kažnjava, kao i nemarni vladini prehrambeni inspektori koji takođe podležu krivičnoj kazni.

Vrhovni sud je naveo da je 2.088 ljudi sudski gonjeno u periodu 2010-2012. u okviru 1.533 slučaja s narušavanjem propisa o bezbednosti hrane. Broj takvih slučajeva je u oštrom porastu u poslednjih nekoliko godina. Kineski sudovi su, na primer, vodili 861 slučaj zagađenja hrane u 2012, u poređenju sa 80 takvih slučajeva u 2010.

"Situacija je zaista žalosna i nanela je veliku štetu ljudima", ocenio je sudija Vrhovnog suda Pei Sjending i dodao da "to više ne možemo tolerisati i moramo oštro kažnjavati te zločince".

Izvor: Tanjug/Mondo

Pogledajte još