Tri saveta za čelo bez bora

Smanjite grimase

Prvi korak koji će vam pomoći protiv bora mrštilica na čelu je dobro staro opuštanje. Što se manje mrštite - i bora će biti manje. Znamo, to je teže nego što zvuči.

"Borbu protiv bora na čelu započnite tako što ćete sve vaše elektronske uređaje da podignete do nivoa očiju", savetuje Nikol Džos, kojoj je jedna od klijentkinja i glumica Gvinet Paltrou.

"Ljudi gledaju ili na dole u svoj mobilni ili na gore u ekran kompjutera i mršte čelo, a da toga nisu ni svesni. Čim promenite ugao gledanja, automatski će se smanjiti napetost vašeg čela", dodaje Nikol.

Posle toga je potrebno da smanjite grimase lica. "Zvuči ludo, ali kad biste zalepili komadić papira na svoje čelo na jedan dan, iznenadili biste se koliko često se čelo pomera i mogli bi da izvežbate da to smanjite", tvrdi Meri Lupo, profesorka kliničke dermatologije na Univerzitetu Tulan.

Pronađite idealnu kremu

Drugi korak je da se pozabavite borama koje već imate. "Retinol kreme su standard kad je u pitanju izgradnja kolagena, koji pomaže u omekšavanju bora", tvrdi Patrisia Veksler, profesorka kliničke dermatologije u medicinskoj školi Maunt Sinai.

Ako vam je retinol agresivan, razmislite o kremama koje imaju svojstvo učvršćivanja i koje sadrže peptide koji podstiču proizvodnju kolagena na blaži način. "Samo imajte na umu da ćete takve proizvode morati radovno da koristite mesecima pre nego što primetite rezultate", dodaje Vekslerova.

Usavršite majstorije prikrivanja

"Nekoliko brzih trikova za šminkanje mogu takođe biti od pomoći ako želite prikriti neke nedostatke na vašem licu", savetuje šminkerka Džoana Šlip, koja je radila i s Hajdi Klum.

Pre šminke na lice nanesite mineralni puder koji deluje tako što će popuniti bore. A nakon mineralnog pudera nanesite tečni puder.

Izvor: B92

Pogledajte još