Koji je pravi uzrok migrena?

Danski naučnici su došli do ključnog saznanja o tome šta izaziva migrene, što bi moglo da omogući bolje lečenje tog neurološkog poremećaja. Njihovi nalazi kontradiktorni su opšteprihvaćenoj teoriji da migrene izaziva proširenje arterija na spoljnoj strani lobanje.

Nakon analize snimaka glava 19 žena koje pate od migrene, naučnici su došli do zaključka da su one izazvane povećanom osetljivosti nervnih vlakana koja se nalaze oko krvnih sudova.

Pošto migrena utiče samo na jednu stranu glave, dok druga strana mozga ostaje nepormenjena, naučnici su mogli da uporede kako njihov mozak izgleda sa i bez migrene.

Otkriveno je da se arterije izvan lobanje ne šire tokom napada migrene, a kod onih unutra lobanje dolazi do malog proširenja i to na onoj strani mozga koji je pogođen migrenom.

Nalazi istraživanja takođe dovode u pitanje lek “Sumatriptan” koji se obično prepisuje za bolove izazvane migrenom, i njegovo delovanje.

Da bi ispitali delotvornost leka, naučnici su dali ispitanicama da popiju lek pre novog snimanja glave. Ispostavilo se da su i nakon uzimanja leka arterije unutar lobanje ostaju blago raširene i kada migrena prestane, što je dokazalo da lek ne deluje na migrene.

Naučnici smatraju da je novo istraživanje najznačajnije za ljude koji pate od migrena i “koji se plaše da će doći do pucanja njihovih arterija prilikom napada migrene”. Zaključci ovog istraživanja ukazuju da se to sigurno neće desiti.

Zaključak je takođe da prilikom napada migrene dolazi do promene u nervnoj kontroli krvnih sudova u mozgu, kao i do promene u regulaciji bola. Saveti danskih naučnika su da se prilikom ispitivanja novih lekova obrati pažnja na uticaj leka na unutrašnji deo mozga i da lek mora preći krvno-moždanu barijeru.

Izvor: Daily Mail/ Novi Magazin

Pogledajte još