Saudijskim učenicama dozvoljeni časovi sporta

0

Privatnim ženskim školama u Saudijskoj Arabiji biće od sada dozvoljeno da imaju sportske aktivnosti, "u skladu sa šerijatskim zakonom", prenosi danas zvanična novinska agencija iz Rijada.

Saudijska Arabija sledi ultra konzervativnu interpretaciju šerijatskog zakona, prema kojem je, između ostalog, zabranjeno ženama da se bave sportom.

No, i dalje će biti zabranjeni časovi sporta u državnim školama za devojčice, kao i postojanje ženskih sportskih klubova.

Ministarstvo obrazovanja naložilo je privatnim ženskim školama da obezbede odgovarajući prostor i opremu za bavljenje sportom.

Učenice moraju da budu „pristojno obučene„, a prioritet, kako se navodi, za držanje časova sporta treba da imaju ženski nastavnici.

Ministarstvo je navelo da su neke privatne ženske škole držale sportske časove, bez pravila koja bi štitila interese đaka i njihovo zdravlje.

Dve Saudijke prvi put su se takmičile na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama, noseći modifikovanu verziju vela, što su odobrili zvaničnici olimpijade.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.