Ljajić: Od diplomatije do ekonomije

0

Potpredsednik Srbije i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je sa ministrom ekonomije Saudijske Arabije Mohamedom al Džazerom.

Ljajić je istakao da je uspostavljanjem diplomatskih odnosa napravljena osnova za proširivanje ekonomske saradnje dve zemlje.

Kako je navedeno u saopštenju potpredsednika vlade, Ljajić je pozvao investitore iz Saudijske Arabije da ulažu u privredu Srbije i najavio je da će vlada u najskorije vreme izabrati projekte sa kojima će konkurisati Saudijskom fondu za razvoj, u kome postoji zainteresovanost za realizaciju zajedničih investicionih aktivnosti u Srbiji.

Ministar ekonomije Saudijske Arabije istakao je da je uspostavljanjem diplomatskih odnosa napravljena osnova za proširivanje ekonomske saradnje dve zemlje, dodajući da su oblasti građevinske industrije, vojno – ekonomskog sektora, farmacije i turizma, privredne grane sa posebnim potencijalima za dalji bilateralni razvoj.

Al Džazer je pozvao kompanije iz Srbije da učestvuju u građevinskim projektima u Saudijskoj Arabiji, uzimajući u obzir da je u okviru petogodišnjeg ekonomskog plana te zemlje predviđeno izdvajanje 350 milijardi dolara za izgradnju različitih infrastrukturnih objekata.

On je takođe izrazio spremnost za prijem lekara svih specijalnosti i medicinskih sestara i tehničara u zdravstveni sistem Saudijske Arabije, s obzirom na deficit kadrova u oblasti medicine.

Sastanak Ljajića i Al Džazera bio je prvi susret državnih zvaničnika Srbije i Saudijske Arabije nakon što su dve zemlje uspostavile diplomatske odnose, navedeno je u saopštenju.

Ljajić će se u okviru zvanične posete Saudisjkoj Arabiji sutra sastati i sa princom Saudom al Fejsalom, koji je i ministar spoljnih poslova ove dražave.

(Izvor: B92 )

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.