Dačić: Evrointegracije su prioritet

''Vlada Srbije, u tom pravcu, ostvaruje značajne rezultate na regionalnom i širem međuanrodnom planu, a u cilju intenziviranja evrointegracije Srbije, odnosno otpočinjanja pregovora o članstvu'', rekao je Dačić u bečkom ''Karl Rener'' institutu na predavanju o ''Srbiji na putu ka EU'' kojim je završio zvaničnu posetu Austriji.

Podsećajući da je Srbija 1. marta prošle godine dobila status kandidata za članstvo u EU, Dačić je naveo da ''radimo na ispunjavanju svih kriterijuma za sledeću fazu odnosa – otpočinjanje pregovora sa EU što bi imalo i širu, prihološku dimenziju kod srpskog javnog mnenja u smislu da zemlja zaista napreduje ka evropskoj integraciji''.

''Podrška EU tom procesu je izuzetno važna, ako se ima u vidu teška ekonomska situacija u Srbiji“, naglasio je Dačić.

Prema njegovim rečima, nova Vlada je u kratkom vremenskom intervalu pokazala posvećenost razvijanju i unapređenju odnosa sa EU, kao glavnim partnerom i ujedno je demonstrirala konstruktivan pristup ispunjavanja kriterijuma za članstvo, a koji su joj postavljeni kroz reformsku agendu, sa jedne, kao i kroz posvećenost dijalogu sa Prištinom, sa druge strane.

Dačić smatra da su zaključci ministara spoljnih poslova EU na decembarskom Savetu, krajem prošle godine, poslali važan politički signal koji realno može omogućiti pripremu odluke o početku pregovora o članstvu Srbije do kraja irskog predsedavanja.

On je ukazao da se u sprovođenju unutrašnjih reformi može konstatovati vidljih napredak, što je potvrđeno i u poslednjem izveštaju Evropske komisije.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, dijalog između Beograda i Prištine, nakon izbora u Srbiji, podignut je na visoki politički nivo, uz posredovanje Ketrin Ešton, istakao je Dačić dodajući da je rezultat dijaloga parafiranje Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa.

"Sporazumom je srpskoj zajednici na Kosovu data nova vizija budućnosti, uvažene njene potrebe i prihvaćeni naši zahtevi kroz formiranje Zajednice srpskih opština na KiM“, konstatovao je on ističući da je napravljen i sledeći korak u pripremi osnivanjem akcionog tima za izradu plana implementacije sporazuma.

Premijer Vlade Srbije je oceni posle razgovora sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom, da Beograd može biti siguran da će Austrija Srbiju podržati u dobijanju datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU.

"Sastanak sa kancelarom je bio veoma dobar isto kao i sa drgim austrijskim zvaničnicima. Još jednom sam dobio potvrdu da će Austrija biti veoma glasna u podršci da Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora na evropskim forumima u junu mesecu“, kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima austrijski kancelar je bio veoma zadovojan razvojem situacije na Balkanu u smislu regionalne saradnje.

Imajući u vidu da je Evropska komisija zaključila da Srbija ispunjava političke kriterijume i uslove iz procesa stabilizacije i pridruživanja i preporučila da se pregovori o pridruživanju Srbije EU otvore, Dačić je naglasio da smatra da su time stvoreni uslovi da Savet Unije donese odluku o početku pristupnih pregovora sa srbijom u junu ove godine.

"U tom smislu očekujemo podršku država članice EU, a posebno prijatelja iz Austrije ... Ova podrška Austrije nam je posebno značajna jer postoje naznake da neke od članica EU, pre svega Nemačka, ne smatraju da je postizanje Sporazuma u Briselu dovoljan uslov za nastavak procesa evrointegracije, već otvaraju mogućnosti za dalje uslovljavanja u pogledu dobijanja datuma za otpočinjanje pregovora“, naglasio je on.

Dačić je kazao da smatra da je proces evropske integracije Srbije kapitalno važan za integraciju čitavog regiona, i da je bitno da se dosadašnji pozitivni trendovi u oblasti evropskih integracija zadrže i ojačaju.

"Srbija je spremna da sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i ostalim susedima rešava sva otvorena pitanja u evropskom duhu putem dogovora“, poručio je on rekavši da Srbija razume neophodnost intenziviranja regionalne saradnje i razvoja dobrosusedskih odnosa.

"Srbija očekuje da je EU, a posebno velike uticajne države članice, kao što su Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Austrija posmatraju kao ravnopravnog partnera u regionu zapadnog Balkana i da na pravi način valorizuju sve napore, koje je uložila i pokazala na svom evropskom putu, odnosno da se pregovori o članstvu Srbije u Uniju otvore što pre i bez daljeg odlaganja“, naglasio je Dačić.

Dačić se danas sastao sa austrijskim vicekancelarom i šefom diplomatije Mihaelom Špindelegerom, posle čega je rekao da će Vlada razgovarati sa Srbima sa severa Kosova i da je sporazum iz Brisela prilika koja se ne sme propustiti i koju treba iskoristiti za novo pozicioniranje Srbije.

Izvor: b92

Pogledajte još