Otkriven tajni dosije: Kačavenda radio za DB pod imenom "Pablo"

Kačavendu, koji je nedavno razrešen dužnosti vladike zvorničko-tuzlanskog, domaće i strane obaveštajne službe označile su kao "glavnog nosioca homoseksualnih aktivnosti" unutar Srpske pravoslavne crkve, piše "Blic".

Po navodima "Blica", Kačavenda je više od 50 godina bio saradnik stranih i domaćih obaveštajnih službi koje su ga vrbovale kompromitujućim fotografijama i materijalima o njegovim homoseksualnim istupima.

U tajnom dosijeu se navodi da je Kačavenda šezdesetih godina prošlog veka bio "zavrbovan" od tadašnje jugoslovenske državne bezbednosti.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini je navodno pomagao optuženima za ratne zločine. Bio je u kontaktu sa Nebojšom Lazićem Zengom, pripadnikom MUP-a Republike Srpske, piše "Blic".

Zbog sumnje da je skrivao haškog optuženika Radovana Karadžića, eparhija i Vladičanski dvor u Bijeljini nekoliko puta su pretresani.

U tom dosijeu se uz vladiku Kačavendu kao nosioca homoseksualnih aktivnosti unutar SPC pominju još i vladika mileševski Filaret i vladika Pahomije, kome se već sudilo za seksualno zlostavljanje dečaka u Vranju.

Osim toga, vladiku Kačavendu je bivši đakon Bojan Jovanović optužio za učešće u ubistvu đakona Milića Blažanovića, sa kojim je vladika navodno imao seksualnu vezu. Blažanović se pod nerazjašnjenim okolnostima ubio u manastiru Papraća u BiH.

Vladika je u žižu javnosti ponovo dospeo u aprilu ove godine, kada su objavljeni snimci njegovih bludnih radnji sa mladićima.

(Izvor: Blic via Novi magazin)

Pogledajte još