Kina zatvorila račun vodeće banke Severne Koreje

Severnokorejskoj Banci za spoljnu trgovinu je rečeno da su joj obustavljene transakcije i račun zatvoren, saopštila je Benk ov Čajna danas bez navođenja razloga za zatvaranje računa severokorejske banke.

Zatvaranje predstavlja prvi značajniji, javno objavljen korak koji je Kina preduzela da ograniči poslove sa Severnom Korejom, u uslovima međunarodnog pritiska da se Pjongjang kazni zbog insistiranja na zabranjenom nuklearnom i raketnom programu.

Sankcijama Vašingtona zabranjene su transakcije između američkih firmi i pojedinaca i Banke za spoljnu trgovinu Severne Koreje.

Sličnu meru uveo je i Japan, a očekuje se da će i Australija uraditi isto. Vašington je tražio i od Evropske unije da uvede sankcije severokorejskoj banci i postavio isto pitanje i Kini, iako Peking to nije javno komentarisao.

Stručnjaci kažu da ta mera ima za cilj da strane banke koje posluju sa SAD dva puta razmisle o saradnji sa severokoreskom bankom, kao što je to bio slučaj kada je Vašington uveo sankcije bankama Irana, preneo je Rojters.

Kina je glavni diplomatski i privredni partner Severne Koreje. Nije poznato koliko od skoro šest milijardi dolara medjusobne trgovine ide preko Banke za spoljnu trgovinu.

Neposredno pred uvođenje dodatnih sankcija Pjongjangu od strane Saveta bezbednosti UN, zbog treće nuklearne probe u februaru, agencije su javile da su severokorejske banke i firme zatvorile račune u SAD i prebacile ih u Kinu.

Peking je postao sve više frustriran Severnom Korejom poslednjih meseci pa je pristao i na uvodnjenje dodatnih snakcija Severu u martu. Sankcijama UN na meti su pokušaji Pjongjanga da izvozi i prima materijal potreban za nuklearni i raketni program i da se spreči njegovo finansiranje.

Mere UN nisu se, međutim, odnosile na severokorejsku banku koju je Vašington stavio na svoju listu nekoliko dana kasnije.

Pogledajte još