Istraživanje: Slovenci prvi po korupciji u poslovnom svetu

Udeo menadžera u Sloveniji koji smatra da je mito sasvim uobičajena praksa u poslovanju je čak 94 odsto. U Hrvatskoj je 90 odsto ispitanika u poslovnom svetu odgovorilo pozitivno na pitanje o mitu kao normalnom sredstvu u poslovanju.

Hrvatska se na svetskoj listi nalazi na trećem mestu, a na drugom mestu je Kenija. Više od osamdeset odsto imaju i Grčka, Slovačka, Srbija i Rusija.

Kao najsvetliji primer navedena je Švajcarska gde samo 10 poslovnih ljudi smatra da je mito nešto sasvim normalno, a iza Švajcaraca su Šveđani, Finci i Norvežani.

Nemački "Die Welt" u svojoj današnjoj analizi rezultata ove konsultantske kuće naglašava da je Evropa veoma korumpirana i da prednjači jugoistočna Evropa.

- Plaćanje mita u mnogim je zemljama sasvim uobičajena stvar - kaže Stefan Hajsner iz firme "Ernst&Young" za "Die Welt" predstavljajući rezultate istraživanja.

Evropski prosek iznosi 39 odsto, a Nemačka je u donjem delu liste s 30 odsto. U članku se naglašava kako su mnoge firme u Nemačkoj jasno određene prema korupciji i prema mitu, ali i da ovih 30 odsto zvoni na uzbunu.

Izvor: Index, Blic

Pogledajte još