Lekari optužuju komoru za harač!

Svakog od 32.000 lekara upis u Komoru i licenca koštali su oko 100 evra, dok se za članarinu doktorima u državnoj službi mesečno odbija 0,8 a onima u privatnom sektoru 1,6 odsto primanja. Tako za Komoru godišnje pojedinačno daju još po 50-100 evra. I, sad se pitaju gde je toliki novac?

U Predsedništvu Srpskog lekarskog društva, koje je u utorak u ime 25.000 lekara, javno zatražilo da se ispita čitav dosadašnji rad Komore, tvrde da je, prema njihovim saznanjima, najveći deo novca uplaćenog Komori - potrošen. Iz najstarije strukovne organizacije lekara u Srbiji upozoravaju da je mnogo toga u dosadašnjem radu Komore bilo nezakonito. Traže da se formira specijalna državna komisija koja bi ispitala rad Komore, da se utvrdi koliko je novca sa računa Komore potrošeno, a ostatak da se blokira. Zahteva se i da se Lekarska komora stavi na budžet, i to samo u iznosu koji pokriva stvarne materijalne troškove, kao i da se suspenduju svi organi upravljanja i raspišu novi izbori za Komoru.

- Komora je, praktično, ostavljena van nadzora države, pojedinci na njenom čelu ponašaju se osiono, bahato i rasipnički - kaže za „Novosti“ profesor dr Radoje B. Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva. - U Komoru se uvodi profesionalizacija, koja je krajnje neprimerena, dok istovremeno Zdravstveni savet Srbije, sa mnogo značajnijom funkcijom, radi volonterski. Lekari u Srbiji od Komore do sada nisu imali apsolutno nikakvu korist, a moraju da plaćaju harač. Ministarstva zdravlja i finansija proglasila su se „nenadležnim“ i zato tražimo da specijalna komisija ispita sve vezano za Lekarsku komoru.

Smanjiti članarine
Ako Lekarska komora ne može da se finansira iz budžeta, Predsedništvo SLD traži da se članarina za Komoru odmah smanji na ispod četvrtine sadašnje, odnosno da ne prelazi 0,1 do 0,2 odsto od zarada lekara. U SLD tvrde da bi to bilo dovoljno uz domaćinsko poslovanje.

SLD otpužuje Komoru za protivzakonitu edukaciju lekara, i akreditaciju, koju „kao putujući karavan preko Udruženja građana Medical Advanced Project (MAP), organizuje najuže rukovodstvo Komore, i za to prima honorare“. A pominju i rasipanje novca na putovanja profesora dr Tatjane Radosavljević, direktora Komore i njenog tima.

- To je sramno - kaže za „Novosti“ profesor dr Tatjana Radosavljević. - Nemam komentar, na sve će reagovati organi Komore.

Navodi SLD, međutim, nisu prve optužbe na račun Komore. Sa manje-više istim razlogom ovu organizaciju „prozvali“ su nedavno profesor dr Višeslav Hadži-Tanović i udruženje Privatni lekari Srbije. Oni su naveli da je po novom pravilniku Komore, plata direktorke oko 2.500 evra mesečno, a da će njen kabinet lekare Srbije ove godine da košta 140.000 evra. Istovremeno, Lekarska komora je u javnosti prozivana i zbog kupovine poslovnog prostora za oko dva miliona evra.

Izvor: Novosti

Pogledajte još