Moda osamdesetih

Početak ove decenije je obeležio pokret nazvan „Novi romantizam“, a potom i moda inspirisana hevi metal muzikom. Natapirane frizure, poderane farmerke i odeću u neonskim bojama.

Trajna, fudbalerka (za razliku od sedamdesetih, poprimila je stroži oblik u osamdesetima zahvaljujući gelu za kosu), sitne kovrdže (Jheri curl), vojnički kratka i ravna kosu na vrhu (flattop), kosa stilizovana da stoji uspravno i visoko (hi-top fade), zatim kosa sa puno volumena… Sve ovo su samo neki od frizerskih trendova osamdesetih.

(old_image)

A tek garderoba - naramenice, teksas jakne, kožne pantalone, pilotske kožne jakne, kombinezoni, „wrap“ haljina Diane von Furstenburg, „Members Only“ jakne, vrlo uske isprane farmerke, mini suknje, štucne (koje su dobile na popularnosti zbog filma „Flashdance“), majice koje otkrivaju jedno ili oba ramena i kratke pamučne majice (koje je takođe popularizovao film „Flashdance“).

(old_image)

Trake za glavu, „Ray Ban“ pilotske naočare za sunce (popularne zbog filma „Top Gun“), „Ray Ban Wayfarer“ sunčane naočare, „Swatch satovi“, „Slap“ narukvice (popularan prohtev među decom i tinejdžerima te dostupne u mnogim bojama i stilovima), kao i Rubikova kocka.

Novi romantizam (New Romantic) je bio pokret Novog talasa (New Wave) kao i modni pokret čija je scena zbivanja bila primarno u britanskim i irskim noćnim klubovima. Na modu Novog talasa, Novog romantizma, kao i na gotičarku modu je uticao pankerski stil izražavanja: teški tuš za oči, bodljikava kosa i neobuzdano odevanje. Pankerski stil odevanja je delom bio inspirisan sado-mazo odećom iz got subkulture, dok je Novi romantizam svojim načinom odevanja odavao počast nekim davno minulim vremenima. Muzička scena Novog romantizma se u Velikoj Britaniji pojavila u ranim osamdesetim kao odgovor na surovost pank pokreta.

Dok su se neki pank bendovi bunili protiv života u britanskim socijalnim naseljima, Novi romantizam je slavio glamur i zabavu u lokalnim noćnim klubovima. Ekstravagantni dizajner i vlasnik noćnog kluba Leif Boveri, poznat po svojim bogatim kreacijama, je postao muza za umetnike poput Boja Džordža, te je izgradio veliki ugled na klupskoj andergraund sceni osamdesetih. Među poznate dizajnere ranog pank izgleda spada i Vivijen Vestvud, koja je u razdoblju svoje rane karijere bila blisko povezana sa bendom „Sex Pistols“. Dizajnirala je odeću za mnoge bendove, među kojima je i „Adam and the Ants“, da bi kasnije razvila tzv. „piratski look“.

(old_image)

Taj stil se sastojao od gusarskih košulja dugih rukava sa mnogo volana, koje su se neretko izrađivale od vrlo skupih materijala, gusarskih zlatno-ispletenih jakni, vrećastih pantalona visokog struka i „cigareta“ kroja. Ostali uticajni dizajneri Novog romantizma su bili Kolin Svift, Stivi Stjuart i Dejvid Holah.

Izvor: news-hd.net

Pogledajte još