Srpski policajci dobijaju nove uniforme: Kačketi, polo majice, kvalitetniji materijali (VIDEO)

Od jeseni srpska policija trebalo bi da dobije nove uniforme. U upotrebi bi trebalo bi da budu od novembra, to jest čim bude usvojen novi pravilnik, prenosi B92.

Uniforme srpskog policajca očekuju izmene. Kačket umesto šapke, polo majice umesto svetlo plavih košulja.

Mijodrag Tepavčević, koordinator za izradu nove uniforme objašnjava da će nove uniforme olakšati rad na terenu.

"Dosadašnja uniforma je imala oko 27 delova. Novi pravilnik predviđa 19 delova. To je najveća promena. Na taj način smo napravili velike uštede, pošto smo pojedine delove sklonili iz redovne uniforme. Biće veoma kvalitetne u odnosu na prethodnu uniformu. Policajci će se osećati dosta prijatnije i ona će biti dosta izdržljivija", kaže Tepačević.

Ni stare uniforme neće neće biti odbačene, već prepravljene u svečane. Sve to biće ozrađeno po novom pravilniku.

Godinama unazad, uniforme su bile veliki problem, na koji su u policiji često ukazivali. Ono što je bitnije od same šminke, jeste da se novi pravilnik, kada bude donet, zaista i primenjuje, kaže Momčilo Vidojević iz Nezavisnog policijskog sindikata Srbije

"U poslednih pet, šest godina policajci rade u lošoj, pocepanoj uniformi, koja je pohabana i nije u skladu sa pravilnikom o uniformi. Jer ako u pravilniku piše da policajcu sleduje u toku godine dobije dve košulje, jedne pantalone, nekoliko čarapa, da na tri godine dobije zimsku jaknu, a da toga nema po pet šest godina ona možete da zamislite u kakvim uslovima, odnosno u kakvoj uniformi rade", kaže Vidojević.

Ideja je da se nove uniforme šiju u Srbiji, za izradu će biti objavljeni tenderi po novom Zakonu o javnim nabavkama, a zbog toga što ne postoji industrija koja može da proizvede celokupnu uniformu, od kačketa do cipela, tender će biti raspisan za svaki deo uniforme posebno.

(Izvor: B92)

Pogledajte još