"Crni Begej": Uginula riba pluta rekom, širi se nesnosan smrad

Na hiljade komada uginule ribe plutalo je Begejom oko pešačkog mosta u centru Zrenjanina.

Pokrajinska inspektorka za zaštitu životne sredine Ljiljana Bajević je o uginuću ribe obavestila Javno preduzeće "Vode Vojvodine" koje se stara o Begeju.

Zrenjaninci su se juče žalili na neprijatan miris u gradu, a načelnik srednjobanatskog okruga Dušan Šijan je objasnio da je nivo vode u Tisi za metar viši u odnosu na nivo vode u Begeju, zbog čega je ustava kod Stajićeva zatvorena, pa voda iz Begeja ne otiče u Tisu.

"Neprijatan miris koji se širi iz Begeja i boja koju je voda dobila nastali su jer je Begej tekao uzvodno i podigao mulj u Tomaševcu, a na sve to utiče i trenutni vazdušni pritisak i oblačno vreme", rekao je Šijan.

Kako je naveo, problem je nastao jer Zrenjanin nema prečistače vode, pa kompletna fekalna kanalizacija otiče u Begej zbog čega se širi neprijatan miris u gradu.

"U ovoj situaciji izvesno je da fabrike koje ispuštaju vodu u Begej nisu zagađivači, ostaje nam da istrpimo neprijatne mirise naredne dve do tri nedelje i sačekamo da vodostaj Tise opadne", naveo je Šijan.

Prema njegovim rečima za oko dve nedelje očekuje se još jedan talas na Dunavu koji će podići nivo vode u Tisi i time onemogućiti da voda iz Begeja otiče u Tisu.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još