Klivlend: Otete devojke šetali na povocima za pse?

Devojke su pronađene u kući Arijela Kastra (52), vozača školskog autobusa, koji je uhapšen zajedno sa braćom Pedrom (54) i Onilom (50)

Kako javljaju američki mediji, tokom jutra saslušana su dva brata, a trebalo bi da odgovore agentima pruži i treći osumnjičeni, nakon čega će verovatno biti podignuta optužnica u ovom slučaju.

"Osumnjičeni daju brojne informacije istražiteljima", rekao je šef policije Klivlenda Majkl Megrat u jednom televizijskom gostovanju i nagovestio da oni nemaju pravne zastupnike.

Megrat je potvrdio da su Amanda Beri, Đinu Didžizus i Mišel Najt u kući držane vezane, ali nije želeo da otkriva previše detalja.

"Imamo potvrdu da su one bile vezivane. Našli smo lance i kanap. Verujemo da su povremeno puštane u dvorište. Devojke su, s obzirom na okolnosti, u jako dobrom stanju", rekao je Megrat.

On je odbacio tvrdnje komšija da su više puta zvali policiju zbog toga što su "viđali gole devojke u dvorištu" ili osobe koje "lupaju u prozore i zovu upomoć".

"Takvi pozivi bi svakako bili u našoj evidenciji. Od 2000. godine ta kuća je bila predmet naše pažnje samo dva puta, prvi put 2000. kada je Arijel Kastro zvao zbog tuče na ulici, a drugi put 2004. kada je Kastro, vozač školskog autobusa, zaboravio na jednog putnika", rekao je Megrat.

Portparol policije u Klivlendu Dženifer Kacia rekla je u izjavi za Si-En-En da će istražitelji nakon saslušanja uhapšeni biti izvedeni pred sudiju.

(old_image)

"Ovo je tek vrh ledenog brega. Istraga će trajati veoma dugo", navela je ona, odbijajući da komentariše spekulacije da su devojke bile vezivane u kući, tučene i da su bile trudne u više navrata.

Američka TV stanica "Njuz čenel 5" prenela je da se tokom zatočeništva tri devojke rodilo najmanje petoro dece, a da je jedna od devojaka imala čak tri pobačaja zbog neuhranjenosti.

Megrat nije želeo da komentariše takve navode, a nije komentarisao ni tvrdnje o navodnoj četvrtoj žrtvi.

Američki mediji prenose da policija intenzivno traga i za četvrtom žrtvom otmice, Ešli Samers, koja je nestala u istom kraju Klivlenda 2007. kada je imala 14 godina.

Isprva se verovalo da je ona pobegla od kuće, ali je 2009. FBI saopštio da ima indicija da je njen slučaj poveza sa tri otete devojke, budući da su sličnog godišta i lika, kao i zbog činjenice da su sve četiri devojke nestale na istom području.

Pojavila se i vest da je policija prilikom pretrage kuće braće Kastro dovela i psa tragača, da je pronađena veća rupa u dvorištu, ali je kasnije zvanično saopšteno da u kući ili njenoj blizini nisu pronađeni ljudski ostaci.

(old_image)

Sve je počelo tako što je u ponedeljak popodne jedna od devojaka pozvala policijski broj za hitne intervencije 911, pošto je uz pomoć jednog od komšija pobegla iz kuće u kojoj se nalazila. "Ja sam Amanda Beri.. Vodim se kao nestala deset godina i sada sam slobodna", rekla je devojka policijskoj dispečerki, uz adresu na kojoj se nalazi.

Policija je, pored Berijeve (27) oslobodila i Đinu Didžizus (23) i Mišel Najt (32), kao i šestogodišnju devojčicu Džozelin, ćerku Amande Beri. One su odmah prebačene u bolnicu radi pregleda. Nakon obavljenih pretraga saopšteno je da su oslobođene devojke dobrog zdravlja zbog čega nisu zadržane u bolnici već su puštene da se vrate svojim porodicama.

Amanda Beri je nestala kada je imala 16 godina, u aprilu 2003. godine, kada se vraćala sa posla u Burger King restoranu. Druga žrtva, Đina DeDžizus je oteta sa 14 godina dok je išla ka kući iz škole godinu dana kasnije. Mišel Najt se vodila kao nestala od 2000. godine.
Otmičari šetali devojke na povocu kao pse?

U međuvremenu, američki mediji pokušavaju da, na osnovu izjava komšija, rekonstruišu šta se sve dešavalo u "kući strave" u Klivlendu. Blic tako prenosi izjavu komšija Arijela Kastra, koji je deceniju držao zatvorene tri devojke u kući, koji su rekli da su videli tri nage devojke kako četvoronoške idu po dvorištu, dok ih trojica muškaraca vode na psećem povocu.

Komšija Izrael Lugo je ispričao da mu je žena koja je videla tu scenu i koja nije želela da joj se otkrije ime, rekla da je incident čak prijavio policiji, ali niko nije došao da proveri njene tvrdnje.

Lugo, koji živi nekoliko kuća dalje od Kastra, takođe kaže da je u novembru 2011. čuo lupanje po vratima kuće, na kojoj su neki od prozora bili prekriveni plastičnim kesama. Tada je patrola došla, ali je samo zakucala na vrata, a kada se niko nije pojavio, jednostavno je otišla. On je, takođe, rekao da je prošle sedmice video Kastra u parku s devojčicom za koju se ispostavilo da je ćerka jedne od kudnapovanih devojaka, ali mu je otmičar rekao da je to dete njegove devojke.

I Nina Samojlič, koja stanuje u blizini, zvala je policiju kad je videla golu devojku u zadnjem dvorištu, ali je nisu ozbiljno shvatili.

"Prvo smo mislili da je to smešno, ali nam je onda ipak bilo malo čudno, pa smo zvani policiju. Oni su mislili da ih zavitlavamo, nisu nam poverovali", ispričala je ona za Si-En-En.

Elsi Sintron, majka Samojličeve, videla je jednom prilikom dete kako proviruje sa prozora tavana.

Policija Klivlenda je na te optižbe odgovorila da nema zabeležene te pritužbe građana.

Izvor: B92

Pogledajte još