Incident u Briselu: Delegacija iz Prištine napustila razgovore

Đurić je objasnio da je srpska strana došla u najboljoj nameri s ciljem da se sprovede duh i slovo sporazuma. Kako se saznaje u izvorima koji su pratili razgovor radnih grupa Beograda i Prištine, prištinska strana tražila je da se najpre ukinu srpske institucije na severu Kosova, a da se onda, uz prevashodno učešće prištinskih vlasti, formiraju nove srpske institucije.

Takođe je traženo da se najpre stvori neko prelazno telo koje bi preuzelo sadašnje nadležnosti od srpskih opština na Kosovu i da se onda naknadno formira zajednica sprskih opština. To je bilo neprihvatljivo za srpski pregovarački tim, jer odudara od tačke sporazuma da se srpske institucije integrišu u sistem na Kosovu ali uz sopstveni politički upliv i status.

Prištinska strana je, takođe suprotno duhu i slovu sporazuma, zahtevala da se najpre ukinu svi sudovi u srpskim opštinama da bi se onda formirali novi i to isključivo u skladu s kosovskim zakonima. Kako je novinarima rekao Marko Đurić, srpska strana veoma žali zbog toga što je kosovski tim napustio pregovore i za sada se ne zna u kom vidu i kada bi oni mogli biti nastavljeni. Đurić je rekao da ne zna na osnovu čega je šef tima Prištine Hajredin Kuči izjavio da bi 21. maja trebalo da se održi novi sastanak premijera Srbije i Kosova u okviru dijaloga.

Izvor. Kurir

Pogledajte još