Beko: Dao sam izjavu, mada nisam morao

0

Biznismen Milan Beko saopštio je da se odazvao zahtevu za saslušanje kako bi prekinuo "zlonamerne insinuacije" vezane za predmet Luke Beograd.

Beko se oglasio saopštenjem u kojem navodi da nije bio u zakonskoj obavezi da se odazove zahtevu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Tužilaštva da da izjavu o Luci Beograd, ali da je smatrao da treba to da uradi da bi prekinuo „zlonamerne insinuacije“ vezano za taj predmet.

U saopštenju dostavljenom medijima, Beko je potvrdio da je danas u svojstvu građanina dao izjavu predstavnicima MUP-a i Tužilaštva o sticanju akcija Luke Beograd od strane Vordlfina i poslovanju Luke Beograd nakon preuzimanja.

Beko je naveo da se odazvao zahtevu za saslušanje „iako je po tom predmetu ispunjeno zakonsko ograničenje o dužini razgovora od četiri sata“ na prošlom saslušanju.

„Iako je po ovom predmetu ispunjeno zakonsko ograničenje o dužini razgovora od četiri sata već prilikom prošlog saslušanja, smatrao sam da zahtevu MUP-a i Tužilaštva treba da se odazovem, kako bi se zlonamerne insinuacije oko Luke Beograd, koje godinama traju, konačno privele kraju u jednom sveobuhvatnom pravnom postupku“
, navodi se u saopštenju.

On je istakao da ne vidi mogućnost da Luka Beograd odgovori svojim finansijskim obavezama.

„Menadžment kompanije će učiniti sve da na najbolji način zaštiti interese banaka-poverilaca, a posebno naših partnera, malih akcionara Luke Beograd“
, naveo je Beko.

Kako je dodao, tokom današnjeg šestočasovnog razgovora u MUP-u odgovarao je i na pitanja koja se tiču sticanja vlasništva Luke Beograd nad drugim preduzećima i nekretninama, i poreskih implikacija s tim u vezi.

„Svoje odgovore sam detaljno potkrepio odgovarajućom dokumentacijom“, piše u saopštenju.

Beko je ocenio i da je Luka Beograd izgubila sedam godina čekajući da se „veštački napravljena“ afera razreši i u tom periodu je samo poslovnim bankama platila 23 miliona evra kamata.

„Mislim da dalje više ne možemo“, naveo je Beko i poručio da je „onima koji već odavno rade na podrivanju ekonomskih mogućnosti Srbije i njenog ekonomskog interesa u slučaju Luke Beograd to uspelo“
.

Saslušanje Milana Beka počelo je danas posle 10 sati, a on je nešto posle 16 časova izasao na sporedni izlaz iz zgrade Palate Srbije na Novom Beogradu.

Beko je krajem januara već saslušavan povodom tog slučaja i tada je novinarima rekao da je policiji i tužilaštvu objasnio sve okolnosti preuzimanja akcija Luke Beograd i ukazao na razloge zašto je tokom više godina stvaran privid navodne nezakonitosti u postupku sekundarne privatizacije Luke.

Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.