Španija:30 godina krijumčarili bebe

Kakon je saopšteno, u mrežu su uključene i dve opatice.

Španska civilna garda, koja je dve godine vodila istragu pod nazivom "Tajna operacija", saopštila je da je identifikovala 31 osobu umešanu u krijumčarsku mrežu, među kojima su dve opatice, zdravstveni radnici i drugi, prenela je agencija ANSA.

Jedna od opatica je među 12 optuženih za krijumčarenje dece, ali osumnjičeni možda nikada neće izdržavati zatvorske kazne pošto su neki preminuli, a drugi su lošeg zdravstvenog stanja ili su veoma stari.

Izvori iz civilne garde su naveli da je najmanje 28 dece prodato putem mreže koja je uspostavljena još 1970-ih, a skoro svi oni sada žive u španskom gradu Valensija.

Četrnaest žrtava, koje su sada odrasle osobe, identifikovane su pošto se saznalo za mrežu, a čak nisu ni znale da su usvojene.

Bebe su su kupovane od siromašnih žena u Maroku za sume od 1.200 do 6.000 evra i prodavane u Španiji, gde su stizale sa lažnim dokumentima.

Civilna garda u Melilji otpočela je istragu nakon što je udruženje odgovorno za neregularna usvajanja "Anadir" podnelo prijavu kancelariji španskog javnog tužioca u novembru 2011. godine.

Na kraju višemesečne istrage i analize podataka po porodilištima u Melilji i matičnim knjigama u više španskih gradova, zaključeno je da iza krijumčarskih operacija stoje tri sestre, rođene u marokanskom gradu Tetuan.

Ukupno 31 osoba, koliko ih je učestvovalo u operacijama krijumčarenja beba, suočavaju se sa optužbama vezanim za lažiranje podataka o rođenju, promenu podataka o roditeljstvu i falsifikovanje državnih dokumenata.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još