Danas je Dan pobede nad fašizmom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će na Avali, povodom obeležavanja 68 godina od pobede nad fašizmom, položiti venac na Spomenik neznanom junaku.

Centralna državna ceremonija, uz vojne i državne počasti u okviru groblja oslobodilaca Beograda iz Drugog svetskog rata počela je u 10 sati, a predvodi je ministar prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja Žarko Obradović.

Na ceremoniji učestvuju predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, SUBNOR-a, Grada Beograda, kao i ambasade Rusije, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdžana, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Žene u crnom i ARTIE centar za promociju kulture, umetnosti i dizajna u spomen parku Jajinci odaće poštu žrtvama fašističkog terora, kao i ispred antifašističkog spomenika na Terazijama.

Diplomatski predstavnici Srbije položiće vence na srpske spomenike i mesta stradanja u Drugom svetskom ratu na tlu zemalja bivše SFRJ, Albanije, Austrije, Velike Britanije, Grčke, Egipta, Izraela, Italije, Mađarske, Nemačke, Norveške, Poljske, Rumunije, Slovačke, Francuske, Česke, Španije i drugih država.

Juče je sa Savske terase na Kalemegdanu, povodom Dana pobede nad fašizmom, izvršena počasna artiljerijska paljba.

Kapitulacija nacističke Nemačke potpisana je u Berlinu u prvim minutama 9. maja 1945. godine.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još nekoliko dana pružali otpor. Taj otpor je u Jugoslaviji trajao do 15. maja.

U ratu koji je počeo 1939. godine učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je oko 60 miliona ljudi, dok ih je, kako se procenjuje, 35 miliona bilo ranjeno.

Na prostoru bivše Jugoslavije je ubijeno oko 1,7 miliona ljudi i dece.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se velikom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi, na kojoj će učestvovati 11.000 ruskih vojnika, oficira i studenata sa vojnih akademija.

(Izvor; Beta, B92)

Pogledajte još