Dežer: Ne tražimo da Srbija prizna Kosovo

0

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je danas da se ne može dopustiti da Srbija u EU unese nerešen konflikt, ali da niko od nje ne traži da prizna nezavisnost Kosova, već da normalizuje odnose.

Dežer je izrazio nadu da će nedavno postignuti briselski sporazum Beograda i Prištine biti primenjen, jer će se tako na duži rok izbeći tenzije i konflikti i građanima omogućiti da žive u stabilnom i sigurnom okruženju.

„Ne želimo da vidimo da Srbija postane članica EU sa nerešenim problemom sa komšijama, zato insistiramo da obe strane diskutuju o problemima i pronađu održivo rešenje koje će olakšati život građana u Srbiji i na Kosovu. Ne želimo da unosimo konflikt u EU i zato želimo da problem bude rešen pre ulaska“, rekao je Dežer u razgovoru sa učenicima srednjih škola, koji je organizovan u okviru obeležavanju Dana Evrope.

Dežer je konstatovao da na Zapadnom Balkanu ima mnogih istorijskih i bilateralnih problema među državama regiona, čak i između Slovenije i Hrvatske, ali ti problemi, kako je istakao, postaju manje relevantni ulaskom u EU jer nestaju granice koje bi trebalo preći.

Među pitanjima koja su srednjoškolci na tribini „Razgovarajmo o Evropi“ postavili Dežeru bilo je i pitanje da li je jedini način da Srbija uđe u EU da prizna nezavisnost Kosova.

Dežer je, u odgovoru na to pitanje, podsetio da je proces dijaloga Beograda i Prištine vođen na statusno neutralan način i da niko nije potegao pitanje priznanja jer u EU postoje različiti pogledi na to pitanje, odnosno i države koje ne priznaju nezavisno Kosovo.

„Ne tražimo da Srbija prizna Kosovo, ovo je pitanje koje ne dotičemo u diskusijama, ali želimo da Beograd i Priština nađu način da normalizuju odnose i građanima ponude rešenja, institucije koje funkcionišu, pravosuđe koje funkcioniše, mogućnost da trguju“, rekao je Dežer.

(Izvor: Tanjug)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.