RTB Bor: Kašnjenje dozvola zaustavilo izgradnju nove topionice

Ali, kažu, zastoj radova od dva meseca na pojedinim delovima projekta neće povećati troškove.

Generalni direktor RTB Blagoje Spaskovski kazao je da će izgubljeno vreme biti nadoknađeno i da će se tokom leta raditi u tri smene da bi topionica i fabrika sumporne kiseline bile završene u predviđenom roku.

"Dosad smo pribavili 73 dozvole, a kako projekti budu stizali tako će se pribavljati i ostale. Za topionicu su, recimo, svi projekti stigli, revidirani su i očekujemo dobijanje dozvola"
, kazao je on.

U saopštenju se dodaje da je Spaskovski kazao da se slaže da se bez dokumentacije ne može raditi, ali je u ovom slučaju odlučeno da se nova topionica radi fazno i da se u skladu s tim pribavljaju dozvole kako bi bila što pre gotova i da nijednog trenutka, dok traju poslovi, ne bude ugrožena tekuća proizvodnja.

"Reč je o braunfild investiciji, gradimo novu topionicu, ali stara za to vreme ne stoji, već živimo od njenog rada. Zato je bilo važno, a i svim Boranima bi to trebalo da bude važno, da ovaj projekat bude što pre gotov i da konačno prestane trovanje građana", naglasio je on.

Izgradnja nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru počela je u junu 2011, a u funkciji bi trebalo da bude 2014. godine. Planiranano je da u modernizaciju topionice bude uloženo 175 miliona evra.

Izvor: B92

Pogledajte još