Nikolić napravio lapsus u spomen-knjizi neznanom junaku

0

Predsednik Tomislav Nikolić položio je danas venac na Spomenik neznanom junaku na Avali povodom 9. maja, Dana pobede. Vest ne bi bila neobična da predsednik u spomen-knjizi na ovom mestu nije odao počast onima koji su „savladali beskrupuloznu vojsku Hitlerove Nemačke“ iako je spomenik nastao između dva svetska rata.

„Ako ste vi mogli da savladate beskrupuloznu vojsku Hitlerove Nemačke, možemo i mi da obezbedimo bolji život onima za čiju slobodu ste dali život“, upisao je Nikolić u spomen-knjigu.

Istoričar Predrag Marković kaže za „Blic“ da je reč o lapsusu kakvi su česti u našem političkom životu i da se „omakne čoveku greška“.

Zapravo, 20. oktobra polaže se venac na Spomenik oslobodiocima Beograda, 6. aprila na Spomenik pilotima, a obeležavanje 9. maja je novija praksa i nema baš posebnog mesta na kojem se polaže venac, te je verovatno zbog te improvizacije došlo do ove situacije – navodi Marković.

Istoričarka Dubravka Stojanović ističe da nije reč ni o kakvom skandalu, ali da je za ovu priliku moglo da se izabere srećnije rešenje.

Spomenik na Avali podignut je za sve prošle i buduće neznane junake. Oni su bezvremeni zato što su bezimeni. Nije ovo neki veliki propust, mada je predsednik mogao da nađe bolju lokaciju – objašnjava Stojanovićeva.

Spomenik neznanom junaku podignut je 1938. godine i delo je Ivana Meštrovića.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.