Marko Đurić: Priština je isključiva u svojim zahtevima

On je izjavio da da dve strane različito tumače suštinu nekih njegovih odredbi.

"Glavne tačke razmimoilaženja su način formiranja zajednice srpskih opština i koncept integracije u bezbednosnom i sektoru pravosuđa", rekao je Đurić u intervjuu za Politiku.

Prema njegovim rečima, srpska strana neće dopustiti da sporazum, kroz različite interpretacije toga kako bi trebalo da bude sproveden, vremenom postane loš po Srbe.

"Druga strana je, za sada, veoma isključiva u svojim stavovima i viđenjima i tu nastaje jaz koji posrednici ne uspevaju da premoste", rekao je Đurić i izrazio uverenje da će se vremenom doći do zajedničkog rešenja.

Upitan da li očekuje pritiske, Đurić je naveo da očekuje "nove ideje i predloge, kao i skori nastavak dijaloga".

"Predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini pokušavaju da relativizuju specifičnosti i ingerencije koje su sporazumom priznate srpskoj zajednici na KiM. To je nešto na šta mi sasvim sigurno nismo spremni da pristanemo", istakao je Đurić.

Đurić je dodao i da je srpska strana pokrenula i pitanje položaja Srpske pravoslavne crkve kao i poštovanja imovinskih prava Srbije i njenih građana na Kosovu.

"To su sve teme koje neminovno dolaze na dnevni red i koje moraju da budu razmotrene u najskorije vreme", rekao je Đurić.

Upitan da li je bilo govora o novom sastanku dveju radnih grupa, Đurić je rekao da će nakon analize prethodne runde razgovora u narednim danima biti odlučeno kako će izgledati format sledećeg sastanka.

"Što se srpske strane tiče, uspeh daljih razgovora zavisiće isključivo od usklađenosti eventualno ponuđenog plana implementacije sa slovom i duhom sporazuma koji su nedavno prihvatile obe strane", dodao je Đurić.

Izvor: Beta/Politika/B92

Pogledajte još