EPS: Pleniće kuće zbog dugova

Akcija isključivanja dužnika za struju počela je u sredu u skladu sa našim operativnim planom - kažu u EPS. - Povećan je broj ekipa na terenu, a počinje se sa isključenjima domaćinstava koja duguju više od 100.000 dinara. U narednoj fazi počinje i isključenje onih sa manjim dugom. Zatim će od 25. maja protiv dužnika biti pokrenuta i utuženja. Ali, ovoga puta će se vršiti naplata ne samo pokretne, već i nepokretne imovine građana i firmi.

Brojni građani su na „crnom spisku“. Prema podacima EPS 86 odsto građana Lebana i Kuršumlije ne plaća struju. Čak 82 odsto potrošača iz Smederevske Palanke ima nagomilane „minuse“ za kilovate.

U EPS kažu da najveći neplatiša u zemlji, kragujevačko domaćinstvo koje u svojoj „fioci“ ima čak 170.000 evra neplaćenog duga za kilovate, i dalje koristi struju „Elektroprivrede Srbije“ i to - na „crno“. Nije im palo na pamet ni da najduži račun za struju u Srbiji reprogramiraju u nedavno završenoj akciji.

- Kupcu iz Kragujevca je odavno obustavljena isporuka električne energije i to u više navrata tokom poslednjih nekoliko godina - objašnjavaju u našem najvećem energetskom preduzeću za transport i prodaju električne energije. - Ipak, nekoliko puta se već neovlašćeno priključivao. Što se tiče najvećih dužnika među firmama, Rudarsko-topioničarski basen „Bor“, „Zastava energetika“ i „Azotara Pančevo“ su u procesu restrukturiranja i odlukama države određena je dinamika plaćanja njihovih dugovanja.

Ove tri firme „Elektroprivredi Srbije“ zajedno treba da isplate devet milijardi dinara neplaćenih kilovata. Čelnici „Petrohemije Pančevo“, koja ima 2,6 milijardi duga za eleketričnu energiju, ipak nisu došli do nekog od šaltera EPS.

PROVERA ZA 7 DANA

- Dogovoreno je i da sedam dana nakon isključenja, ekipe „Elektroprivrede Srbije“ ponovo izađu na teren kako bi utvrdile da li se neko od isključenih kupaca neovlašćeno priključio - kažu u EPS. - U slučaju nezakonitog priključenja na mrežu, slede krivične prijave u skladu sa zakonom.

Izvor: Novosti

Pogledajte još