Šta je (ne)dozvoljeno: Kazne za duple vozačke i lične karte

Slučaj Dragana Martinovića iz Majdanpeka, koji je ostao bez italijanske vozačke dozvole jer je istovremeno posedovao i srpsku, primer je kako nepoznavanje propisa može nekome ugroziti i egzistenciju, piše "Alo".

Martinoviću, koji se već šest godina nalazi na privremenom radu u Italiji, pripadnici Policijske službe Kučevo su prilikom redovne kontrole saobraćaja oduzeli italijansku vozačku dozvolu.

"Policajac koji me zaustavio tražio mi je dokumenta i kada sam mu dao srpsku saobraćajnu i vozačku, pitao me je da li imam i italijansku. Rekao sam mu da imam i on je tražio i nju i onda me je obavestio da ne smem da koristim obe, jednu je uzeo i napisao prijavu", priča Martinović, koji je već mesec dana bez vozačke isprave, a koja mu ju neophodna u Italiji, gde do posla putuje 30 kilometara.
Iako ga je Prekršajni sud u Požarevcu oslobodio krivice, u PU Požarevac nije mogao da podigne inostrani dokument.

"U odluci Prekršajnog suda jasno stoji da sam oslobođen krivice, ali nisam dobio dokument koji su mi oduzeli. Prošlo je više od mesec dana", ukazuje Martinović za "Alo".

Okanović: Ostavljeno policajcima na tumačenje

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, ističe da policajci mogu da postupaju različito, u zavisnosti od člana zakona na koji se pozivaju.

"Naš zakon o bezbednosti saobraćaja je vrlo loše pravno formulisan. Tako u članu 183 piše da građani Srbije ne mogu da koriste dve vozačke dozvole izdate od dve države, a u članu 285 da nemaju pravo da poseduju dve vozačke izdate od dve zemlje. Dakle, sve je ostavljeno policajcima na lično tumačenje", navodi Okanović.

Vozačke redovan problem

U Policijskoj upravi Požarevac navode da su postupili po zakonu i Martinoviću oduzeli dozvolu, koja će mu redovnim putem biti vraćena.

"Na osnovu člana 285 Zakona o bezbednosti saobraćaja, policijski službenici u redovnoj kontroli saobraćaja su dužni da, ukoliko konstatuju da vozač poseduje dve vozačke dozvole, jednu oduzmu. Oduzeti dokument je prosleđen Upravi saobraćajne policije, odakle će biti poslat u Ministarstvo spoljnih poslova, koje će ga dostaviti nadležnom ministarstvu u Italiji, zemlji koja je izdala vozačku dozvolu. Ovakve pojave su česte na na putevima na području PU Požarevac, što stvara dodatne probleme u saobraćaju“, stoji u saopštenju.

Koja dokumenta mogu biti dvojna

Vozačka dozvola
Po članu 285 Zakona o bezbednosti saobraćaja, samo jedna vozačka dozvola

Lična karta
Jedna lična karta izdata u zemlji boravka

Državljanstvo
Dvojno državljanstvo je dozvoljeno (ukoliko zemlje imaju potpisan državni sporazum)

Detalje o ostalim dokumentima čitajte na veb sajtu dnevnih novina "Alo".

(Izvor: Alo - Aleksandra Medaković, Ivan Popović)

Pogledajte još