10 modnih ludosti koje morate da probate

Ekscentrične frizure: Modni eksperiment koji u istoj meri pogađa oba pola. Posebno u ranoj mladosti. Obuhvata čitav niz estetskih „incidenata“ koji uključuju čirokane, ljubičaste pramenove, teget ili zelene šiške, kombinaciju izbrijanog potiljka i dugačkih šiški, šarenilo, raznim simbolima dekorisane nularice.

Andergraund i alternativni stilovi: Način odevanja koji ne zastareva, a pre svega zavisi od toga sa kojom grupom ili pokretom se pojedinac identifikuje. Najčešće podrazumeva što ishabanije starke i teške martinke koje se ne skidaju ni dok se napolju gvožđe topi od vrućine.Tu su i zvoncare, karirane košulje, stari prsluci. Srećna okolnost je što su ovi modni izleti kratkog trajanja i ograničeni mahom na pubertetsko vreme poznato i kao „doba traženja sebe“. Greške su, samim tim, očekivane. Važi i za dečake i za devojčice, ali utisak je da ga devojčice teže podnose. Ta količina maskare ume da uplaši.

Velike naočare: Vrlo zahvalan element aksesoara, ali zahteva pažljiv odabir. Inače, ume da dođe do teškog nesklada. U obzir bi trebalo uzeti i crte lica i oblik glave i frizuru. Takođe, naočare je važno prilagoditi ukupnom stilu ličnosti. Ako ga ima. Velike naočari sa bojenim staklima su modna ludost kroz koju prođu mnogi, a kasnije ovaj detalj biva rezervisan isključivo za žurke na kojima je ludost obavezna.

Smele kombinacije: U težnji da se izgleda što originalnije često dolazi do spajanja nespojivog, ali toliko nevešto, da se takav eksperiment ne može opravdati „eklektikom“. Sakoi i patike za trčanje, neusaglašene boje, nakit i sportska oprema, elegantni i svakodnevni komadi.

Najezda printova: Posebni dezeni lako ulaze u modu, ali ne primenjuju ih svi sa istim umećem. Tigrasti print je zbog toga posebno obrukan iako, sam po sebi, ne mora da signalizira neukus i da izgleda loše. Pruge, tufne, neshvatljiva geometrija deo su modne ludosti koja donosi mnogo humora. Živele osamdesete i njihov odjek u našem vremenu.

Armi stil: Tačno je da se pre svega vezuje za određeni dezen ali je, jedno vreme, bio u toliko masovnoj upotreni da zaslužuje posebnu pažnju. Može se primenjivati fragmenarno ili kompletno. Momci su skloniji ovom drugom tipu tako da su njihovi „vojnički“ komadi neretko dopunjeni i odgovarajućom teškom obućom. Ova modna ludost obično čini da devojke izgledaju komično, ali na svu sreću, brzo se prerasta.

Koža: U svim varijantama i formama. Ko nije imao bar dva para kožnih pantalona, jaknu rokericu ili prsluk da taj je ostao imun na jednu od najznačajnijih modnih ludosti. Zašto je ona posebna? Koža je oduvek asocirala na divlju energiju, nemir i buntovništvo. Otuda njena popularnost kod oba pola. Kad se strasti smire a ukus konačno uobliči, barem jedna kvalitetna kožna jakna obavezna je u svakom ormaru.

Pirsing: Da, obično osvane tamo gde mu mesto nije i pre je pokazatelj potrebe za različitošću nego stilskog izraza individue. Na sreću lako se skida. Obrva je, i kod muškaraca i kod žena, taj zlom sudbinom na metalnu dekoraciju osuđeni deo lica, ali ima i onih smelijih varijanti. Ponekad, toliko hrabrih da reč ludost prestaje da bude metafora.

Tetovaže: Ne kaže se uzalud da je za tetoviranje neophodno imati dovoljno godina kako bi se zaista bilo sigurno u odluku dekoracije tela nečim što ostaje za sva vremena. U kontekstu modnih ludosti, govorimo o raznovrsnim privremenim tetovažama, nalepnicama i sličnim instant dekoracijama. Retko kada uspe, po pravilu deluje smešno a da ima svoje čari - nesporno je.

Krupni natpisi: Reč je o ludosti od koje se duže boluje a ima i neizlečenih. Varijante su brojne - od prenaglašenih naziva brendova do otvorenh poruka ispisanih na majicama, jaknama, torbama. Kada se malo razmisli, i nije toliko loše. Bolje grafit ispisati na sebi nego žvrljati okolo. Uklanjanje, takođe, ne košta ništa.

M.N

Pogledajte još