Miškoviću preti kazna od 19,5 godina zatvora

- Za zloupotrebu službenog položaja odgovornog lica propisana je kazna od dve do 10 godina zatvora, kolika je i za utaju poreza koja se optuženima stavlja na teret. Zakonom je propisano da ukupna kazna mora biti manja od zbira pojedinačnih kazni, pa optuženima tako preti maksimalna kazna od 19 i po godina zatvora - objašnjavaju u tužilaštvu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je juče podiglo optužnicu protiv 11 osoba koji se terete da su od 2005. do 2010. oštetili preduzeća za puteve za 16.950.571.881,69 dinara.

Utaja poreza

Osim toga, Miškovići, kao i njihovi saradnici Živojin Petrović i Jadranka Bardić terete se za utaju poreza od 320.272.803,34 dinara koje je trebalo da uplati preduzeće “Mera Investment Faund” u vlasništvu Marka Miškovića. Stariji Mišković se tereti za ovu utaju, jer je, prema navodima optužnice, sinu davao savete i rukovodio poslom. Đurašković se tereti i da je lično utajio 152.712.958 dinara poreza.

Izvlačenje novca

OPTUŽENI :
Za zloupotrebu položaja odgovornog lica i utaju poreza: Miroslav i Marko Mišković i Milo Đurašković
Za krivično dela zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganju: Rista Ristić, Milutin Gašević, Zoran Mihajlović, Dejan Jevtić, Zdravko Rašo i Predrag Filipović
Za poresku utaju u pomaganju: Živojin Petrović i Jadranka Bardić Zoran Kaitović - istraga je obustavljena jer nije potvrđena sumnja da je počinio zloupotrebu službenog položaja.

Prema optužnici, Miškovići su, po dogovoru s Đuraškovićem, tokom 2005. i 2006, preko svojih preduzeća „Hemslade Trade Limiteda“ sa Kipra i „Mera Investment Faund B.V.“ s Holandskih Antila realizovali ulaganja u PZP „Niš“ i po tom osnovu stekli 47,59 odsto akcija. U toku 2008. došlo je obezvređivanja kapitala Preduzeća za puteve, a Miškovići su odlučili da izađu iz vlasništva. Zato su u dogovoru s Đuraškovićem prvo nezakonito uvećali vrednost akcija PZP “Niš” kontrolisanom prodajom samo 37 akcija tog preduzeća od ukupno 550.000.

Nakon toga su osnovani „Mera invest“ d.o.o. u vlasništvu „Mera investment faund“ i „Nibens“ korporacija u vlasništvu Đuraškovića. U njih su osnivači kao uloge uneli akcije PZP „Niš“ po nezakonito uvećanoj vrednosti. „Mera invest“ d.o.o. je potom u oktobru 2008. i novembru 2009. prodala svoj paket akcija „Nibens“ korporaciji i ostvarila protivpravnu korist, jer akcije PZP „Niš“, prema nalazu veštaka, u tom trenutku nisu imale nikakvu vrednost. Novac za kupovinu akcija PZP „Niš“ od „Mere invest“ d.o.o., „Nibens“ korporacija je obezbedila iz kredita odobrenog kod Unikredit banke u iznosu od 25 miliona evra, a kredit su potom vraćala Preduzeća za puteve koja su bila garant, iako za to nije bilo pravnog osnova.

Procena veštaka
Iz ekonomsko-finansijskog veštačenja proizilazi da je prilikom izlaska profesionalnih investitora „Hemslade Trading Limited“ i „Mera invest“ d.o.o. iz vlasništva PZP „Niš“, ovim privrednim društvima pribavljena protivpravna korist od 2.277.028.616,51 dinara i 217.064,45 evra. Protivpravna korist od 829.170.448,44 dinara pribavljena je i „Sheer“ korporaciji, preduzeću u vlasništvu Đuraškovića. Prenos udela je obavljen po nižoj, nepravilno procenjenoj vrednosti. Zbog obaveza da vrate kredit došlo je do stečaja PZP Niš, Kragujevac i Vranje, kao i do raskida privatizacije PZP Beograd, Vojvodina put - Bačka put, Partizanski put i FAM. Prema veštačenju ta preduzeća su pretrpela štetu od 16.950.571.881,69 dinara, koliko iznosi razlika likvidacione vrednosti imovine i vrednosti obaveza preduzeća za puteve.

Miroslav Mišković je tvrdio u istrazi da je u poslu sa Đuraškovićem zaradio dva miliona evra i da je sve radio po zakonu. Takođe je naveo da je odluke donosio on, a ne njegov sin Marko.

Tužilaštvo za produženje pritvora
Tužilaštvo za organizovani kriminal je u optužnici tražilo produženje pritvora za Miroslava Miškovića i Mila Đuraškovića. To praktično znači da, ako sud prihvati, oni mogu da ostanu u pritvoru do prvosnažnosti presude, a ukoliko budu osuđeni, izaći će iz zatvora tek nakon odsluženja kazne. Mišković i Đurašković su u zatvoru od 12. decembra 2012.

Izvor: Blic

Pogledajte još