Kragujevac: Dekanu Mašinskog fakulteta pritvor do 30 dana - Fakultet oštetio za oko 23,5 miliona dinara

Prema rečima portparolke Višeg suda Svetlane Simović, dekanu je pritvor određen kako ne bi uticao na svedoke.

"Istražni sudija Suzana Grujović donela je dva rešenja o pokretanju istraga zbog sumnje da je dekan Miroslav B. zloupotrebio službeni položaj i zbog poreske utaje", rekla je Simovićeva.

Sudija Grujović je rekla Tanjugu da je Miroslava B. saslušavala šest sati i da je dekan negirao da je izvršio krivično delo.

Kako je ranije saopštila kragujevačka policija, dekan se sumnjiči da je za sebe prisvojio oko 20 miliona dinara, da je Fakultet oštetio za oko 23,5 miliona dinara, kao i da je a budžet Srbije oštetio za oko 44,3 miliona dinara.

Prema navodima iz saopštenja, Miroslav B. je od aprila 2007. do marta ove godine, nakon zaključenih ugovora između Ministarstva nauke i životne sredine i tadašnjeg Mašinskog fakulteta a sada Fakulteta inženjerskih nauka prisvajao novac namenjen za naučnoistraživački rad na fakultetu.

On je, kako je navela policija, sačinjavao ugovore o autorskom delu na osnovu kojih je podizao novac, a sumnja se da je od dobijenih sredstava, između ostalog, članovima porodice plaćao i telefonske račune.

Na taj način, Miroslav B. je Ministarstvu nauke i životne sredine i istraživačima na fakultetu pričinio materijalnu štetu od oko 3,7 miliona dinara.

Policija sumnja i da je dekan s raznim privrednim društvima, bez saglasnosti Republičke direkcije za imovinu, zaključio ugovore o zakupu poslovnih prostorija na Mašinskom fakultetu, a novac dobijen za zakup nije uplaćivao u republički budžet, koji je oštetio za 37,1 milion dinara.

Iz budžeta Republike zaposlenima je isplaćivao sredstva na ime autorskih dela na koje se obračunava manji porez nego na ime zarada, na osnovu čega je, zbog neobračunatog i neuplaćenog poreza po odbitku, budžet oštetio za više od 7,1 milion dinara.

Policija sumnja i da je Miroslav B., tadašnjoj šefici Službe za računovodstvo i finansije Mašinskog fakulteta u Kragujevcu, nalagao da sačinjavanjem i evdientiranjem fiktivnih računa raznih dobavljača o navodno izvršenim uslugama, preko ličnih bankovnih računa podiže novac.

Izvor: Tanjug/B92

Pogledajte još