Koje bolesti najčešće ubijaju Srbe

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" ukazuju da su vodeći uzroci umiranja u Srbiji gotovo identični s onim u razvijenim delovima sveta, s tim što su nezarazne bolesti u našoj sredini vodeći uzroci obolevanja, invalidnosti ali i preveremenog umiranja - pre 65. godine.

U Srbiji godišnje od svih uzroka umre približno 100.000 ljudi.

Gotovo svaki drugi stanovnik Srbije umre od bolesti srca i krvnih sudova, svaki peti od malignih tumora, a te bolesti uzrokuju oko tri četvrtine smrtnih slučajeva u Srbiji.

Ako se isključe simptomi, znaci i patološki klinički i laboratorijski nalazi koji učestvuju sa 4,6 odsto svih uzroka smrti, u 2011. godini pet najčešćih grupa uzroka smrti bile su bolesti sistema za krvotok, od kojih je umrlo 53,93 odsto, tumori 20,83 odsto, bolesti sistema za disanje 4,89 odsto, bolesti sistema za varenje 3,41 odsto, povrede, trovanja 3,23 odsto.

U odnosu na sve uzroke smrti tokom 2011, u Srbiji je od bolesti srca i krvnih sudova umrlo 25.454 muškaraca i 30.060 žena. Tokom 2011. godine od svih lokalizacija malignih tumora u Srbiji je umrla 21.007 osoba - 12.085 muškaraca i 8.922 žene.

Iste godine, muškarci su u Srbiji češće umirali od malignih tumora bronhija i pluća, debelog creva i rektuma, prostate, želudca i pankreasa, a žene od malignih tumora dojke, pluća i bronhija, raka debelog creva, grlića materice i jajnika.

Prema podacima Instituta za demografska istraživanja, Srbija je po stopi prevremene smrtnosti među prvima u Evropi, pri čemu se beleži visoka stopa mortaliteta mladih i sredovečnih osoba.

U svom članku demograf mr Ivan Marinković ocenjuje da poseban problem predstavlja izuzetno visoka stopa mortaliteta mladih i sredovečnih jer je, prema poslednjim podacima, zbog prevremene smrti, Srbija izgubila 410.622 godine života, odnosno 64 godine na svakih 1.000 stanovnika.

Kada se govori o populacionoj politici, piše Marinković, akcenat se uvek stavlja na nedovoljno rađanje, iako se po tome Srbija ne razlikuje od ostalih zemlja.

Ako se gleda stopa opšte smrtnosti, tu je razlika među državama ogromna, a mi spadamo među najgore na svetu, objašnjava Marinković.

On kaže da je činjenica da se povećava prosečno trajanje života, ali samo zato što je smanjena smrtnost dece i odojčadi, dok istovremeno nije smanjena stopa mortaliteta među mladim i srednjim generacijama - naprotiv, ona je u nekim periodima čak povećana.

"Koliko je situacija ozbiljna, najbolje pokazuje podatak da je, između dva popisa stanovništva, Srbija zabeležila 290.000 umrlih više nego rođenih", ističe Marinković.

Izvor: Tanjug/ B92

Pogledajte još