DSS: Reči vladika su bestidno falsifikovane i ceo skup je lažno prikazan

DSS saopštava da se protiv mitropolita Amfilohija i vladike Atanasija vodi orkestrirana kampanja kakva nije viđena još od vremena militantnog komunizma.

DSS poziva patrijarha Irineja da stane uz svoje vladike i da stane uz istinu i srpsko Kosovo.

"Orkestrirana kampanja koja se vodi protiv mitropolita Amfilohija i vladike Atanasija zbog njihovog učešća na skupu za odbranu Kosova nije vidjena u Srbiji od dana militantnog komunizma", navodi se u pisanoj izjavi portparola DSS-a Petra Petkovića.

On je naveo da su reči Amfilohija i Atanasija "bestidno falsifikovane i ceo skup je lažno prikazan".

"Sramno je optuživati monaha da hoće da ubije ministra policije, a još je sramnije optuživati vladike koje su za opstanak Kosova i Metohije u Srbiji da su osramotile Srbiju"
, naveo je Petković.

"DSS se oštro suprostavlja lažnom klevetanju vladika zbog njihovog otpora predaji Kosova. DSS nikada neće bacati kamen na svoju crkvu, ma kolika bila žestoka kampanja protiv Srbije, protiv srpskog Kosova, protiv Srpske pravoslavne crkve i protiv istine"
, istakao je Petković.

Patrijarh Irinej juče se ogradio od izjava Amfilohija i Atanasija na mitingu protiv briselskog sporazuma, održanom u Beogradu.

Amfilohije je na tom skupu rekao da se moli za upokojenje vlade i Skupštine Srbije, a Atanasije da premijera Srbije Ivicu Dačića zanima samo realna, zemaljska politika, a nebeska ga ne interesuje.

"Tako je govorio i Đinđić, a kako je završio neka Bog sudi", rekao je Atanasije.

Premijer Dačić je izjavio da je ovo neuobičajen i neprimeren gest prema državi i rekao da se ponekad zapita "čime je to naš dragi Bog zaslužio da ga ovakvi predstavljaju na zemlji".

Brojne stranke osudile su ispade sa jučerašnjeg skupa.

Ministar prosvete Žakro Obradović danas je ocenio da su jučerašnje poruke pojedinih crkvenih velikodostojnika skandalozne, apsolutno neprimerene i da predstavljaju govor mržnje.

Analitičar Mirko Đorđević smatra da nije dovoljno što se patrijarh Irinej ogradio od izjava vladika Amfilohija i Atanasija već da SPC mora da ide korak dalje.

(Izvor: Beta, B92 )

Pogledajte još