Odbor popravlja tekst Deklaracije?

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Pokrajine, na sednici zakazanoj za ponedeljak, 13. maj, može napraviti veliki pomak u odnosu na predloženi tekst Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine.

Pastor je, u emisiji "Politbiro" RTV, istakao da je namera Odbora da, uzimajući u obzir i predložene amandmane, pripremi tekst Predloga deklaracije za skupštinsku raspravu.

"Očekujem da će se na sednici Odbora voditi parlametarna rasprava i da će sigurno biti oprečnih stavova, ali verujem da rasprava može biti završena u ponedeljak i da Odbor može naći konpromisno rešenje prihvatljivo za sve", rekao je Pastor.

On je dodao da su konstituisanjem Odbora stvoreni uslovi za ozbiljnu raspravu o svim bitnim temama u Vojvodini - od ustavno-pravnog položaja do zakona o finasiranju AP Vojvodine.

Pastor, koji je i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), kazao je da ta stranka u momentu kreiranja teksta deklaracije nije bila u prilici da iznese svoj stav, ali da je sednica Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja AP Vojvodine pravo mesto za iznošenje stavova, dodajući da je SVM preložila "sedam - osam amandmana".

On je rekao da misli da deklaracija nije pojačala krizu unutar vladajuće koalicije u Vojvodini, već da pokrajinska opozicija pokušava da nametne takvo mišljenje, mada, kako je istakao, za tako nešto nema osnova, jer su problemi u vladajućoj koaliciji i ako ih ima isti i pre i posle kreiranja Predloga deklaracije.

Govoreći o pohvalama koje je uputio na račun republičke vlade, povodom potpisivanja Predloga briselskog sporazuma, Pastor je istakao da je te pohvale uputio zbog toga što je tim potpisivanjem "uhvaćem poslednji voz" za ostvarivanje onoga što se u Srbiji promoviše dugi niz godina.

"Nije moguće vući paralele između dve pokrajine i svaka ideja da se kosovsko rešenje nametne i Vojvodini krajnje je štetno i kratkovido"
, naglasio je Pastor.

Na pitanje šta očekuje od rasprave o ustavnosti Statuta AP Vojvodine koja u Ustavnom sudu Srbije počinje 21. maja, Pastor je odgovorio da očekuje da će odluka biti doneta tokom letnjih meseci ili nakon njih i da će biti slična odluci koja je doneta kada je raspravljano o ustavnosti Zakona o nadležnostima AP Vojvodine.

"Ne bih da prejudiciram ništa, ali ako se radi o istim članovima i istim terminima, teško je verovati da će stav biti drugačiji, odnosno verujem da će odluka biti slična onoj koju je Ustavni sud doneo nakon rasprave o ustavnosti Zakona o nadležnostima AP Vojvodine", rekao je on.

Svoju izjavu da "danas svi mogu sa naprednjacima", Pastor je nazvao konstatacijom realnosti, a ne, kako je kazao, nekakvim preporučivanjem ili najavom nekih novih koalicionih odnosa.

"Mi smo u lokalnim samoupravama uglavnom u koaliciji sa partnerima sa kojima smo u koaliciji i na pokrajinskom nivou, ali ima i izuzetaka, pa ćemo tako u Kovinu, posle lokalnih izbora, biti partneri u vlasti sa Srpskom naprednom strankom"
, rekao je Pastor.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još