Miškovićima zamrznuta imovina

- Proveravaju se tokovi novca i računi osoba koje nisu članovi porodice, a na čija imena je prebacivan novac. Popisaće se sva imovina Miškovića i legalni prihodi. Za imovinu koja je nesrazmerna sa zakonitim prihodima biće oduzeta samo ako Miškovići ne dokažu odakle im. Do kraja provera neće moći da prodaju tu imovinu - kaže izvor “Blica”.

Miroslav Mišković se 2005. našao na „Forbsovoj“ listi najbogatijih sa imovina procenjenom na 1,3 milijarde evra. Pretpostavlja se na je u vlasništvu porodice Mišković najmanje 76 preduzeća. “Delta holding”, njihovo glavno preduzeće, činile su “Delta agrar grupa”, “Delta Real Estate grupa”, “Delta distribucija”, “Delta sport” i “Delta - Đenerali osiguranje”. Ovih pet firmi granalo se dalje na manje poslovne organizacije.

Poslednja velika poslovna transakcija Miškovića bila je 2011, kada je prodao lanac prodavnica “Delta Maksi” belgijskoj kompaniji “Delez grupa” za 932,5 miliona evra. Poznato je da su Miškovićeva kupovala i preduzeća u regionu. Kupili su proizvodne hale nekadašnjeg “Radoja Dakića” u Podgorici, odnosno za 7.680.000 evra su preuzeli livnicu, upravnu zgradu i oko 50.000 kvadrata zemljišta. U njegovom vlasništvu je i sarajevski “Standard”.

Miškovići poseduju vilu u Užičkoj, kao i luksuzne kuće kod Londona (Kingston i Vikomb) i u Los Anđelesu. Na imovinskoj listi je nekoliko skupocenih vozila i avion „cesna 650“.

Na predlog tužilaštva iz optužnice Miškoviću i Đuraškoviću, produžen je juče pritvor zbog opasnosti od bekstva za 30 dana, a produženje je danas počelo da teče.

- Ishitreno podizanje neosnovane optužnice protiv Miškovića i njegovo pritvaranje zbog njegovog navodnog bekstva nije rezultat istrage i postojećih dokaza, nego udvaranja lošijeg dela pravosuđa novoj političkoj eliti koja to verovatno i ne traži - rekao je Zdenko Tomanović, koji zastupa Miškovića.

Sud je juče utvrdilo da optužnica nema tehničkih nedostataka i prosledilo je optuženima i odbrani, koji imaju pravo prigovora.

Dve istrage
Podizanjem optužnice za putarska preduzeća nisu obustavljene druge istrage protiv Miroslava Miškovića. Ispituje se njegova uloga u slučajevima “C market” i “Luka Beograd”, a nije obuhvaćen istragom za “Delreal”,

„Delta“: Nismo dobili optužnicu
“Delta holding” je saopštio da oni, kao ni advokati Miroslava Miškovića, nisu dobili optužnicu, zbog čega ne mogu da daju komentar povodom podizanja optužnice. To će učiniti čim budu videli šta je u optužnici, ali su naglasili da će Mišković nastaviti “odbranu sa uverenjem da će sudski postupak potvrditi zakonitost njegovog poslovanja”.

Izvor: Blic

Pogledajte još