CG: Policija poslala kolegama u BiH podatke o 21 osobi koje su povezane Kelmendijem

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević izjavio je da je crnogorska policija 24. aprila ove godine poslala kolegama u BiH operativne podatke o 21 osobi, koje su povezane sa uhapšenim, kako je rekao, kontroverznim biznismenom Naserom Kelmendijem.

On nije želio da otkrije imena osoba čiju su proveru tražile vlasti u BiH, prenosi Onasa.

Dodao je da crnogorska policija nije bila uključena u regionalnu akciju Keljmendijevog hapšenja na Kosovu i da nakon hapšenja od susednih zemalja nije stizao zahtev Crnoj Gori da se uključi u slučaj.

Konjević je, na sednici parlamentarnog Odbora za bezbednost i odbranu Crne Gore, rekao da Kelmendi ne poseduje crnogorsko državljanstvo.

“Ne znam da li je imao ličnu kartu prilikom glasanja na referendumu 2006. godine. To bih morao da proverim”
, kazao je.

On je dodao i da popisivanje imovine Kelmendija, koji ima stanove i druge nekretnine u Podgorici i Ulcinju, nije u nadležnosti MUP-a.

Dokumentacija iz BiH

Pošto je EULEX-ov sudija u Osnovnom sudu u Prištini Kelmendiju odredio jednomesečni pritvor, očekuje se da Bosna i Hercegovina dostavi određenu dokumentaciju, kazao je advokat Osman Cucović.

“BiH će dostaviti određenu dokumentaciju EULEX-u na osnovu koje se vodi istraga u toj zemlji, a očekuje se da će ti dokumenti u kratkom roku stići na Kosovo”, rekao je Kelmendijev advokat.

On je podsetio da je pritvor zatražio EULEX-ov tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova i da je istraga otvorena na osnovu odluke tužioca EULEX-a zbog krivičnih dela počinjenih u BiH.

Kosovska policija je u Prištini 5. maja uhapsila Nasera Kelmendija za kojim je Sud BiH u septembru prošle godine raspisao međunarodnu poternicu, jer je bio nedostupan pravosudnim organima tokom akcije "Lutka".

Kelmendi je pod istragom u BiH, pored ostalog, i zbog organiziranog kriminala, pokušaja ubistva, kao i zbog trgovine drogom.

(Izvor: Al Jazeera )

Pogledajte još