Kako da izađete na kraj sa partnerovom ljubomorom?

Ljubomora može biti dobar podsticaj u vezi i rasplamsati uspavane strasti, dati naznake kako će veza izgledati u budućnosti, ali može biti i veliko opterećenje.

Ljubomora može ozbiljno ugroziti vezu

Ako na početku veze on kaže da mu je žao što vas je neki njegov potez učinio ljubomornom, to je znak da će i u budućnosti biti osoba od podrške. Ako samo odmahne rukom i kaže da bezrazložno preterujete, verovatno će isto reagovati i na druge situacije.

"U dugim vezama malo ljubomore može ponovno uzburkati strasti jer će vas taj osećaj podsetiti na ono šta imate“, objasnila je za „Women's Health“ doktorka Hajdi Reder, te dodala da takve situacije često vode boljem i strastvenijem seksualnom životu.

Nekoliko je studija pokazalo da su žene najčešće ljubomorne ako posumnjaju da je partner zaljubljen u neku drugu a muškarci pak, ako sumnjaju da im je partnerka neverna.

A kako se nositi s ljubomorom?

Verujte svojim instinktima i nemojte ih zanemariti, ali nemojte da se ponašate poput nemoguće tinejdžerke histeričnim ispadom i optužbama. Pre nego što krenete s optužbama, pričekajte minut i tek kada se smirite probajte argumentovano reći šta vam je zasmetalo.

U tom trenutku iskoristite priliku da na miran način objasnite šta pobuđuje ljubomoru. Takođe, morate naučiti da kontrolišete svoje emocije jer u takvim momentima ludost brzo svlada razumno razmišljanje.

Kako urazumiti ljubomornog partnera?

U svakoj neprijatnoj situaciji poput susreta s bivšim dečkom, sadašnjem partneru dajte do znanja dodirima ili sličnim gestom da je on sada jedina osoba za vas. Tako neće izgubiti samopouzdanje i osećaj ljubomore neće rasti. Ako vam prigovori da ste se zagledali u zgodnog frajera s druge strane ulice, nemojte lagati i govoriti da ste zapravo gledali izlog butka. Niko ne pada na to, a pomalo je i uvredljivo kada vas neko tako laže. Ako se bojite burne reakcije, radije recite da vam je jednostavno zapeo za oko ili vas podseća na prijatelja s faksa.

To ga nije uverilo da nema razloga za ljubomoru? Pitajte ga šta misli da treba da uradite u takvim situacijama. Ako su njegovi zahtevi prihvatljivi, pokušajte da se dogovorite i to poštujete.

Izvor: tportal.hr, B92

Pogledajte još