RTS i RTV na budžetu do kraja 2015.

Oba javna servisa obavezuju se da do juna te godine sa nadležnim ministarstvom predlože održiv način finansiranja putem naplate naknade od fizičkih i pravnih lica.

U poslednjoj verziji Nacrta zakona o javnim medijskim servisima, kako navodi list, godišnji iznos sredstava iz budžeta isplaćivaće se u 12 jednakih mesečnih rata, a iznos će biti utvrđen ugovorom između javnih servisa i Vlade Srbije.

"RTS i RTV za svaku godinu donose program rada i finansijski plan kojim se utvrđuju aktivnosti i programske obaveze za ostvarivanje javnog interesa, kao i potrebna finansijska sredstva za realizaciju planiranih aktivnosti", navodi se u Nacrtu koji je uradilo Ministarstva kulture.

List piše da bi realizaciju finansijskog plana i korišćenja novca iz budžeta kontrolisalo regulatorno telo za elektronske medije, a prema ovom predlogu zakona, koji će se najverovatnije u ovom obliku naći na javnoj raspravi, pored budžetskog finansiranja, javni servisi se finansiraju i "prihodima od oglašavanja, izdavačke delatnosti i komercijalnih poslova o čemu se vodi posebno knjigovodstvo".

S obzirom na to da prethodnih godina veliki broj građana nije redovno izmirivao obavezu plaćanja RTV pretplate, u nacrtu se, kako prenosi list, navodi da će se na naplatu nenaplaćenih potraživanja za pretplatu po prethodnom Zakonu o radiodifuziji primenjivati "opšti rok zastarelosti".

Iako je usvojenom Medijskom strategijom predviđeno formiranje i regionalnih javnih servisa, u Nacrtu ovog zakona predviđa se da se pod javnim servisima podrazumevaju samo dva, a to su republički i pokrajinski, odnosno RTS i RTV, naveo je "Danas".

Izvor: B92, Danas

Pogledajte još