ŽIVA LEGENDA: Godišnjica smrti udarnika Alije Sirotanovića (VIDEO)

0

SARAJEVO – Na današnji dan pre 23 godine umro je jedan od najpoznatijih rudara nekadašnje SFRJ Alija Sirotanović. Sirotanović je bio udarnik i junak socijalističkog rada, koji je 24. jula 1949. godine oborio svetski rekord u kopanju uglja.

On je tada sa svojih osam komorata za osam sati rada iskopao 152 tone (253 kolica) i tako oborio dotadašnji rekord Rusa Alekseja Stahanova za 50 tona. Jama u kojoj je srušen rekord bila je poznata kao „Rov vojvode Putnika“.

Priča se da je Alija od tadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita jedino tražio veću lopatu. I dobio je jednu takvu, koja je napravljena specijalno za njega i nazvana “sirotanovićka”.

Tako je Sirotanović postao živa legenda i simbol pregalaštva radničke klase, ideološke kičme režima.Odlikovan je i Ordenom junaka socijalističkog rada i dobio je i brojne druge nagrade i priznanja.

Takođe, njegov lik je odštampan i na novčanici od 20.000 dinara, puštenoj u opticaj 1987. godine, a povučenoj u monetarnoj reformi Ante Markovića.Jedna mala ulica na periferiji Breze, kod koje je rođen 1914. godine u selu Trtorići, nosi ime Alije Sirotanovića, a u krugu rudnika stoji njegova bista.Grupa Zabranjeno pušenje posvetila mu je i pesmu pod nazivom „Srce, ruke i lopata“. Sirotanović je umro u 76. godini u siromaštvu.

Izvor: Kurir

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.