Srbija: Osam odsto 16-godišnjaka probalo drogu

0

Mladi u Srbiji imaju sve veći pristup psihoaktivnim supstancama, a istraživanja su pokazala da je osam odsto šesnaestogodišnjaka u toku života probalo drogu, upozorila je danas ministarka zdravlja, Slavica Đukić Dejanović.

Ona je, na svačanom otvaranju tvining projekta EU „Implementacija nacionalne strategije za borbu protiv droga“, naglasila da upotreba psihoaktivnih supstanci među šesnaestogodišnjacima ipak nije u porastu i da je niži u odnosu na prosek u 30 evropskih zemalja – koji iznosi 17 odsto.

– Najčešće korišćena droga je marihuana i sedam odsto učenika je bar jednom probalo marihuanu, dok je sedative bez preporuke lekara bar jednom tokom života koristilo 10 odsto devojaka i pet odsto mladića u starosnoj dobi od 16 godina – navela je.

Ministarka je dodala da se droga najviše koristi u životnom dobi od 25 do 34 godine i istakla da je uloženo dosta napora na lečenju i širenju mreža metadonskih centara.

Po njenim rečima, u lečenje je uključen nedovoljan broj intravenskih korisnika i na tome se mora raditi u narednom periodu.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja, Vladimir Božović, istakao je da je od svih droga marihuana najviše korišćena i da je u ekspanziji, kao i da je 78 miliona Evropljana od 15 do 64 godine probalo marihuanu.

On je naglasio da se u Evropi godišnje zapleni 700 tona konoplje, kao i da je u Srbiji od početka godine povećana zaplena droge svih vrsta u odnosu na isti period prošle godine.

Po njegovim rečima, u Srbiji postoji konsenzus oko nulte tolerancije prema drogama.

Govoreći o prometu droge kroz Srbiju, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihailović ukazala je da je Srbija zbog svog geostrateškog položaja odlična i za krijumčarenje droge.

Procenjuje se, kako je navela, da u Srbiji ima 170.000 užiavaoca droge, kao i da se svega šest odsto njih leči.

Šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer podsetio je da je Srbija na ruti trgovine heroinom iz Avganistana i kokainom iz Južne Amerike, koji preko regiona odlaze na tržišta zapadne Evrope, kao i da su poslednjih godina u Srbiji počele da se proizvode marihuana i sintetičke droge.

Dežer je ocenio da su, u naporima za suzbijanje narkotika, od ključnog značaja prevencija, koja podrazumeva i upozoravanje mladih na opasnosti i štetnosti droge; jačanje kapaciteta za borbu protiv droge – policije, pravosuđa i drugih organa; kao i regionalna i međunarodna saradnja na tom planu.

Nemački ambasador u Srbiji, Hajnc Vilhelm, izjavio je da je droga jedna od najvećih pretnji društvu i upozorio da ovako složena borba zahteva odgovrajuću strategiju, koja obuhvata sve segmente društva.

On je ocenio da je Vlada Srbije svesna ovog zadatka i izrazio je uverenje da će započeti tvining projekat, preko kojeg članice EU pomažu drugim zemljama prenoseći im svoja znanja, iskustva i informacije, znatno doprineti zaštiti zdravlja i društva u Srbiji.

S njegovom ocenom složili su se i Veronika Senjakova, predstavica ambasade Češke u Beogradu, kao i Albert Kern iz nemačkog Ministarstva zdravlja i Jindrih Voboril, koordinator češkog Nacionalnog centra za borbu protiv droga.

Izvor: Tanjug, Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.