Srbija: Osam odsto 16-godišnjaka probalo drogu

Ona je, na svačanom otvaranju tvining projekta EU "Implementacija nacionalne strategije za borbu protiv droga", naglasila da upotreba psihoaktivnih supstanci među šesnaestogodišnjacima ipak nije u porastu i da je niži u odnosu na prosek u 30 evropskih zemalja - koji iznosi 17 odsto.

- Najčešće korišćena droga je marihuana i sedam odsto učenika je bar jednom probalo marihuanu, dok je sedative bez preporuke lekara bar jednom tokom života koristilo 10 odsto devojaka i pet odsto mladića u starosnoj dobi od 16 godina - navela je.

Ministarka je dodala da se droga najviše koristi u životnom dobi od 25 do 34 godine i istakla da je uloženo dosta napora na lečenju i širenju mreža metadonskih centara.

Po njenim rečima, u lečenje je uključen nedovoljan broj intravenskih korisnika i na tome se mora raditi u narednom periodu.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja, Vladimir Božović, istakao je da je od svih droga marihuana najviše korišćena i da je u ekspanziji, kao i da je 78 miliona Evropljana od 15 do 64 godine probalo marihuanu.

On je naglasio da se u Evropi godišnje zapleni 700 tona konoplje, kao i da je u Srbiji od početka godine povećana zaplena droge svih vrsta u odnosu na isti period prošle godine.

Po njegovim rečima, u Srbiji postoji konsenzus oko nulte tolerancije prema drogama.

Govoreći o prometu droge kroz Srbiju, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihailović ukazala je da je Srbija zbog svog geostrateškog položaja odlična i za krijumčarenje droge.

Procenjuje se, kako je navela, da u Srbiji ima 170.000 užiavaoca droge, kao i da se svega šest odsto njih leči.

Šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer podsetio je da je Srbija na ruti trgovine heroinom iz Avganistana i kokainom iz Južne Amerike, koji preko regiona odlaze na tržišta zapadne Evrope, kao i da su poslednjih godina u Srbiji počele da se proizvode marihuana i sintetičke droge.

Dežer je ocenio da su, u naporima za suzbijanje narkotika, od ključnog značaja prevencija, koja podrazumeva i upozoravanje mladih na opasnosti i štetnosti droge; jačanje kapaciteta za borbu protiv droge - policije, pravosuđa i drugih organa; kao i regionalna i međunarodna saradnja na tom planu.

Nemački ambasador u Srbiji, Hajnc Vilhelm, izjavio je da je droga jedna od najvećih pretnji društvu i upozorio da ovako složena borba zahteva odgovrajuću strategiju, koja obuhvata sve segmente društva.

On je ocenio da je Vlada Srbije svesna ovog zadatka i izrazio je uverenje da će započeti tvining projekat, preko kojeg članice EU pomažu drugim zemljama prenoseći im svoja znanja, iskustva i informacije, znatno doprineti zaštiti zdravlja i društva u Srbiji.

S njegovom ocenom složili su se i Veronika Senjakova, predstavica ambasade Češke u Beogradu, kao i Albert Kern iz nemačkog Ministarstva zdravlja i Jindrih Voboril, koordinator češkog Nacionalnog centra za borbu protiv droga.

Izvor: Tanjug, Blic

Pogledajte još