Sorvino: Sjajan susret sa Jeremićem

"Njena posvećenost borbi protiv trgovine ljudima je za duboko poštovanje", napisao je Jeremić na svom profilu na Tviteru nakon sastanka.

Predsednik Generalne skupštine UN je, uz fotografiju, ostavio komentar "prava", kako ne bi došlo do zabune kao prilikom njegove fotografije sa dvojnikom frontmena grupe U2 Bono Voksa.

Poznata američka glumica, dobitnica Oskara, Mira Sorvino je ambasador dobre volje UN i veliki borac protiv trgovine ljudima. "Sjajan sastanak sa predsednikom Generalne skupštine Vukom Jeremićem o akcijama za borbu protiv trgovine ljudima u Srbiji", napisala je ona na svom Tviter profilu.

Jeremić je danas pozvao sve zemlje članice UN, koje to još nisu učinile, da što pre ratifikuju Protokol UN o borbi protiv trgovine ljudima.

Protokolu UN o sprečavanju i obuzdavanju trgovine ljudima i kažnjavanju organizatora, kao prvom globalnom, pravno obavezujućem instrumentu na tom planu, do sada je pristupilo 154 zemlje članice UN.

Na današnjem sastanku u Generalnoj skupštini UN posvećenom sprovođenju akcionog plana za borbu protiv trgovine ljudima, Jeremić je rekao da je trgovina ljudima, kao moderno ropstvo, globalni zločin koji godišnje donosi nelegalne prihode od oko 32 milijarde dolara.

Jeremić je naglasio da su trgovinom ljudima ugrožene sve zemlje sveta, bilo kao zemlje porekla, tranzita ili krajnjeg odredišta, a da je broj žrtava trgovine ljudima, kako se procenjuje, dostigao 25 miliona.

(old_image)
Foto: Twitter @MiraSorvino

Predsednik Generalne skupštine UN je podsetio da je Akcioni plan za borbu protiv trgovine ljudima koji je donela Generalna skupština sačinjen sa ciljem da ojača međunarodnu koordinaciju u zaštiti i pomaganju žrtvama, procesuiranju počinilaca i jačanju partnerstva između vlada, civilnog društva, medija i privatnog sektora.

Akcioni plan prema Jeremićevim rečima obezbeđuje i okvire za buduće uključivanje borbe protiv trgovine ljudima u dugoročnu sveobuhvatnu strategiju UN.

Na današnjem sastanku učesnici razmatraju napredak koji je ostvaren u izgradnji četiri osnovna stuba borbe protiv trgovine ljudima, a to su sprečavanje, zaštitta, procesuiranje i partnerstvo.

Jeremić je rekao da žrtve moraju biti u centru pažnje borbe protiv trgovine ljudima i apeolovao na "filantropske organizacije i privatni sektor" da povećaju podršku fondovima UN za pomoć žrtvama, posebno ženama i deci.

Pogledajte još