Dežer: Malo vremena za plan implementacije

"U ovom trenutku je teško davati bilo kakve prognoze o ishodu rasprave o datumu u Evropskom savetu krajem juna, ali vreme curi i obe strane trebalo bi da ulože maksimalne napore da što pre dođu do kompromisa", rekao je Dežer za Večernje novosti.

Dežer je podsetio da je sa svim prethodnim dogovorima koji su postizani u dijalogu dolazilo do problema onda kada na red dođe njihovo sprovođenje.

"Ali, uvek se i dolazilo do rešenja kako da se dogovori sprovedu u praksi. Uveren sam da će tako biti i sada. Ukoliko timovi za primenu sporazuma Beograda i Prištine ne uspeju da se dogovore oko plana implementacije, možda će biti potrebna dodatna arbitraža, na višem, političkom nivou", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ne postoji konkretna sporna tačka već su sva pitanja koja se tiču sporazuma veoma kompleksna.

"Naravno, đavo je uvek u detaljima i svesni smo da će biti komplikovano lako i brzo usaglasiti plan implementacije. Sad je najvažnije da dve strane što pre opet sednu na sto. Videćemo kakav će ishod biti narednih dana", rekao je Dežer.

Odgovarajući na pitanje da li postoje šanse da Srbija u junu dobije datum za početak pregovora sa EU i bez dogovora oko primene sporazuma, Dežer je rekao da je u izveštaju Evropske komisije, koji je predstavila Ketrin Ešton, jasno naglašena važnost primene sporazuma.

"I članice EU, koje donose odluku o datumu, očekuju da implementacija bar započne, i to što pre. Takođe, potrebno je postići dogovor i oko električne energije i telekomunikacija", rekao je on.

Dežer je dodao da "očekuje pozitivne debate u parlamentima država članica (EU)" ukoliko se ispune svi elementi ali da ne može da predvidi kakve će odluke o tom pitanju doneti 27 vlada i skupština.

(Izvor: Večernje novosti, B92 )

Pogledajte još